Foto: Svt

FP: Skrota eller gör om Energimyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet och Centern är på kollisionskurs om Energimyndighetens framtid.

Inom Folkpartiet finns ett starkt missnöje med myndigheten och partiet vill göra om den kraftigt, eller lägga ner.

Bakom Folkpartiets missnöje ligger att man tycker att Energimyndigheten lägger för mycket fokus på sol- och vindkraft.

Energimyndigheten har som främsta uppdrag att trygga tillgången på el och annan energi. Men i regeringsuppdraget finns också fokus på omställningen till miljövänliga energikällor.

Ett alldeles för starkt fokus, tycker man inom Folkpartiet. Där finns sedan tidigare en irritation över vad man tycker är för mycket inriktning på förnyelsebar energi och främst vindkraft.

”Är väldigt bråttom”

Enligt Folkpartiets energipolitiske talesperson Eva Flyborg saknas ordentlig kompetens inom andra energislag. Nu kräver hon att myndigheten görs om i grunden – eller läggs ned.

– Jag tycker det är väldigt bråttom, man borde gjort det här för längesedan. Nu är det hög tid att vi får en ny energimyndighet som lever upp till sitt namn.

När vill du ha den på plats?

– Igår.

”Ligge i linje”

Men det här innebär att Folkpartiet hamnar på kollisionskurs med allianskollegorna i Centern. Centern var med om att grunda Energimyndigheten på nittiotalet, och man vill inte alls göra om den. Visserligen driver den frågan om till exempel vindkraft, men det tycker Centern är bra.

– Det ligger precis i linje med regeringens politik, att vi ska ha ytterligare ett energiben att stå på. Vi kan inte bara förlita oss på vattenkraft och kärnkraft, utan vi vill bygga ut det förnybara, säger Heléna Lindahl (C) som är ledamot i riksdagens näringsutskott.

Bottnar i bråk om kärnkraft

Motsättningarna om Energimyndigheten bottnar också i det gamla alliansbråket om kärnkraften. Folkpartiet vill ha mer kärnkraft, något som Centern helst inte vill se. Det finns en energipolitisk uppgörelse inom Alliansen från 2009, men den är många i Folkpartiet missnöjda med.

Eva Flyborg menar att hon har stort gehör i sitt parti och att hon kommer att jobba på att regeringen tar tag i frågan så fort som möjligt. Centern å sin sida menar att det inte alls är aktuellt med några förändringar av Energimyndigheten.

– Det är ju som att backa. Vi vill ju till framtiden och det här är ju en möjlighet. Vi är väldigt nöjda med Energimyndighetens arbete, säger Heléna Lindahl.

”Ingen ska känna sig oroad”

SVT har varit i kontakt med Energimyndigheten, som inte vill kommentera uppgifterna. När det gäller läget för myndighetens cirka 370 anställda så har Folkpartiet i alla fall lugnande besked.

– Ingen ska känna sig oroad. Men att vi ändrar Energimyndigheten så att vi får en reell energimyndighet är av högsta vikt, säger Eva Flyborg (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.