”FRA-lagen ska användas mot Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

FRA-lagens syfte är att lyssna av Rysslands teleoch datatrafik och informationen kan användas i byteshandel med andra länder. Det uppger flera källor med insyn i svensk underrättelsetjänst.

-Vårt geografiska läge gör att runt 80 procent av Rysslands kontakter med stora delar av världen passerar i kablar via Sverige, säger en källa med god insyn i underrättelse- operationer till Svenska Dagbladet.

Informationen byts sedan med andra länder när Sverige t.ex. behöver för- bereda militära operationer utomlands.

All trafik via Sverige

Telia Sonera har ett av världens största globala fiberoptiska kabelnät. Företagets kartor visar att kablarna ligger så att all trafik till och från Ryssland går via Sverige, uppger SvD. Alla ryska mejl och telefonsamtal till utlandet går över Stockholm, oavsett var mottagarna befinner sig.

Samla signaler

85 procent av alla Europas bredbandskunder är anslutna till Telia Soneras nät.

Signalspaningslagen tvingar alla operatörer att samla de signaler som passerar Sveriges gräns i samverkanspunkter, som FRA kan söka igenom.

Gå runt Sverige

-Vår avsikt är att internationell trafik och transittrafik kommer att gå runt Sverige, säger Malin Frenning för SvD. Hon är vd för Telia Sonera International Carrier.

Men att bygga nät utanför Sverige är tidsödande och dyrt. Dessutom kan trafiken passera andra länder som stiftat lagar liknande den svenska, till exempel Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.