”FRA ska inte spana på svenska folket”

Uppdaterad
Publicerad

Generaldirektören för Försvarets radioanstalt FRA, Ingvar Åkesson, tycker att debatten om den nya signalspaningslagen har varit orättvis mot hans myndighet.

-Det som vi tycker har varit så fel är att vi som är en utrikesunderrättelsetjänst har dragits in i en situation där många människor tror att vi ska spana på svenska folket, säger Ingvar Åkesson i SVT:s Gomorron.

FRA:s uppgift är att kartlägga yttre hot mot landet, även om dessa ”yttre hot” ibland måste kartläggas även inom landets gränser, förklarar Ingvar Åkesson.

-En terroristorganisation utomlands kan ha förgreningar in i Sverige. Då kan det bli aktuellt att någon i Sverige blir föremål för spaningsåtgärder när man kommunicerar med sin terroristuppdragsgivare utomlands, säger Ingvar Åkesson.

Enligt honom är en av de stora förtjänsterna med den nya signalspaningslagen att FRA:s verksamhet nu regleras från statsmakten och inte av dem själva.

-Tidigare var regleringen tämligen embryonal och vi har fått bygga upp ett eget regelverk internt för att kunna bedriva verksamheten enligt signalspaningslagen, säger Ingvar Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.