Frälsningsarmén på väg att försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Frälsningsarmén tappar snabbt medlemmar och om raset fortsätter som under det senaste året är Frälsningsarmén i Sverige borta om drygt tio år.

I Falun vägrar man ge upp. Trots att bara tio medlemmar återstår av Frälsningsarméns kår 156, och trots att högkvarteret i Stockholm har velat lägga ner församlingen.

-Vi är lite olydiga, säger Christina Brodin-Johansson. Vi tyckte att vi hade krafter kvar och ville fortsätta.

Hon är den nyaste medlemmen – hon kom med för 17 år sedan. Sedan dess har medelåldern bara ökat i gruppen, och några har dött ifrån. Men viljan att fortsätta har inte minskat. Tvärt om, menar Christina, är behovet av Frälsningsarméns arbete med hemlösa och fattiga är större än någonsin.

-Egentligen borde man starta upp nya församlingar i stället för att lägga ner.

Borta om tolv år

Frälsningsarmén har länge haft dalande medlemssiffror. På 20 år tappade rörelsen fyra av tio medlemmar. Och enligt Frälsningsarméns senaste statistik fortsätter medlemstappet i snabb takt. Fortsätter utvecklingen så, är den rörelse som funnits 120 år i Sverige, borta om bara tolv år.

I Falun har man förlorat sin kyrkolokal men fortsätter verksamheten på gator och torg:

-Se på Jesus. Det var inte så många gånger han predikade inomhus, säger Christina Brodin-Johansson och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer