Frälsningsbön mot homosexualitet

Uppdaterad
Publicerad

I inspelningar med dold kamera säger en kårledare i Frälsningsarmén att homosexuellt sex är en synd. En annan kårledare försöker bota homosexualitet med bön.

När TV 4:s Kalla Fakta, som sänds på söndagen, med dold kamera spelar in samtal med en ledare för en av Frälsningsarméns kårer i landet säger han:

-Frälsningsarméns grundposition är att homosexuellt sex är en synd. En man ska inte ligga med en man så som han ligger med en kvinna.

När reportern utger sig för att vara homosexuell tar en annan kårledare initiativ till bön där han ber Gud förändra reporterns läggning.

-Nu ber vi, Herre, att du ska sända ditt ljus över det här och att du ska befria honom från det här, säger kårledaren.

”Ses över”

I mejl till TV 4 tror Frälsningsarmén att det beror på ”några personliga åsikter från några kårledare”.

TT har upprepade gånger förgäves sökt Frälsningsarmén för kommentarer.

I mejl frågar Kalla Fakta också varför Frälsningsarmén i undervisningshandboken Juniorsoldaternas löften skriver att barn och ungdomar ska få lära sig att homosexualitet är fel. Svaret blir bland annat att materialet ”i sin helhet är gammalt och håller nu på att ses över och uppdateras”.

Fortsatt stöd

Flera trossamfund, och från flera religioner, som är kritiska till homosexualitet får statligt stöd.

Frälsningsarmén får varje år en miljon kronor från Nämnden för statligt stöd till trossamfund. Samtidigt säger lagen att stöd bara kan gå till samfund som lever upp till samhällets grundläggande värderingar.

Kyrkominister Stefan Attefall, Kristdemokraterna, ser dock i nuläget inga problem med det:

-Alla religiösa samfund har säkerligen åsikter och livsstilskrav som du och jag kanske inte håller med om. Men att recensera samfunds teologiska åsikter, ja, då kan vi inte ha något stöd alls över huvudtaget.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.