Frätskador, eller erosionsskador som det även heter, handlar om att syra gör så att tänderna fräts ner. Foto: Leif R Jansson/Claudio Bresciani /TT

Frätskador på tänder ökar bland unga – hälsosamma personer kan vara i riskgruppen

Uppdaterad
Publicerad

En forskningsrapport visar att nästan var tredje ungdom i åldern 15-17 år har frätskador på tänderna. Något som forskaren tycker är alarmerande.
– Det är sorgligt att se när de är så unga, säger Maria Jarkander, övertandläkare och forskare.

Forskningen består av 1 000 ungdomar i Stockholms län som undersökts kliniskt och besvarat en enkät om kostvanor och upplevda symtom. Av dem hade cirka 30 procent frätskador på tänderna. Frätskador, eller erosionsskador som det även heter, handlar om att syra gör så att tänderna fräts ner.

– Det handlar mycket om att de dricker mycket läsk, sportdrycker och juicer, säger Maria Jarkander.

Inte bara nyttigt med juice och smoothie

En riskgrupp är även ungdomarna som har en hälsosam livsstil. Det handlar om att dricka juicer eller äta mycket frukt. Med den gemensamma nämnaren att syrligheten är hög.

– Det är de här jag kallar hälsofreaks. Man dricker eller äter sådant som i många fall är väldigt nyttigt, men på grund av syrahalten blir det ohälsosamt för tänderna.

Maria Jarkander hoppas att kunskapen om det här kommer att nå ut.

– Jag tycker det är viktigt att problemet blir belyst. Det är inte bara fördelar med att dricka exempelvis juice eller smoothies, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer