En man tog sitt liv framför Fredriks lastbil: ”Han är med mig varje gång jag sätter mig framför ratten”

Uppdaterad
Publicerad

För snart tre år sedan tog en person sitt liv framför Fredrik Håkanssons lastbil. SVT Nyheter åkte till olycksplatsen tillsammans med honom för att prata om hur det påverkat hans liv.

– Det är första gången jag åker förbi olycksplatsen, så i dag känns det lite extra, säger han.

Var tionde dödsfall i trafiken är ett självmord, enligt Transportstyrelsens bedömning. När en person tar sitt liv påverkar det fler än den som begått självmord. Kvar efter självmordet står familj, vänner, arbetskamrater och andra anhöriga – men även personer som helt ofrivilligt dragits in och blivit en del av händelsen.

Foto: Daniel Ivarsson/SVT

Just det hände Fredrik Håkansson när en person valde att hoppa framför hans lastbil, i syfte att ta sitt eget liv. En tragisk och fruktansvärd händelse, som just i detta fallet även har kommit att förändra Fredriks Håkanssons liv.

Foto: Daniel Ivarsson/SVT

Hör Fredriks berättelse i klippet ovan.

Hit kan du vända dig

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym. Även du som är anhörig kan ringa.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.