Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Boltes inför sin gastric bypass: ”Jag har varit ledsen, rädd och orolig. Men nu kör vi bara. Bring it.” Foto: SVT/Min Tjockumentär

Fredrik Boltes videodagbok: Så går en gastric bypass till

Publicerad

Fredrik Boltes, tv-producent och musiker, vägde 162 kilo. Han ville kunna göra saker som att gå i trappor och leka med sin son och bestämde sig för att genomgå en gastric bypass-operation.

Fredrik Boltes hade haft sjukdomen obesitas i många år när han bestämde sig för att genomgå gastric bypass. Han hade hårdbantat flera gånger och lyckades till och med gå ner 41 kilo genom en grönsaksjuice-diet. Men kilona kom alltid tillbaka.  

Kroppens termostat 

Tillfälliga viktnedgångar är ett välkänt problem inom obesitasvården. Torsten Olbers, professor i kirurgi, förklarar fenomenet med en sorts inre termostat. När “kroppstermostaten” väl har vridits upp till en viss kroppsvikt så kommer den arbeta hårt för att stanna kvar i den vikten – eller komma upp i den igen, efter att juicedieten eller bantningskuren är avslutad. 

– Du blir mer hungrig och mindre mätt på samma mängd mat som förut. Du minskar din energiförbrukning. Kroppen ställer in sig på att den vill tillbaka på den nivån som den var på tidigare, säger han i Min Tjockumentär, som följer Fredrik Boltes väg genom gastric bypass-operationen. 

Vid en gastric bypass delar man magsäcken högt upp och tunntarmen kopplas till den lilla del som fortfarande är i funktion. Då ändras kroppens så kallade termostat och den vill reglera in sig på sin nya nivå.  

En sista bantning före operation

Inför operationen genomgick Fredrik Boltes en sista pulverbantning för att förbereda kroppen på operationen. Efteråt följer terapi under flera år och medicin och kontroller resten av livet. Psykologkontakten är viktig, framhåller Fredrik Boltes läkare Mikael Wirén. Många tror att alla deras problem ska lösas bara för att de rasar i vikt:

– Men man är ju den man är där innanför ändå, säger han.  

”Fucking fantastisk”

Att äta för snabbt kan leda till stark smärta för en person som genomgått gastric bypass, vilket Fredrik Boltes fick erfara mer än en gång. Men generellt förbättrades hans hälsa förhållandevis snart.  

– Kroppen känns fucking fantastisk. Jag känner mig stark, smidig, vig, lätt, kåt, glad och fylld av energi, sa han nio månader efter operationen. 

I dag, nästan tre år efter operationen, väger han 97 kilo.

Fakta: Gastric bypass-operationer

Över 100 000 svenskar har gjort en magsäcksoperation, och antalet tros gå upp.  

Regionernas krav för att genomföra gastric bypass på patient kan röra sig om att man ska ha provat att banta, inte röka och ligga över ett visst BMI. Eftersom reglerna är olika i de olika regionerna genomförs är det också olika “lätt” att få en operation. 

En gastric bypass kan orsaka tarmvred, risk för psykiskt lidande, håravfall, kräkningar.  

En av 4000 patienter dör av ingreppet.  

Gastric bypass minskar risk för cancer, stroke och motverkar leversjukdomar  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.