Fridolin och Björklund rök ihop om skolan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare vill kraftigt begränsa möjligheten för företag att göra vinster på att driva skolor. Men det är tveksamt om förslaget kommer att vinna majoritet i riksdagen. I Agendas partiledardebatt blev det tydligt vilken ideologisk spricka som gäller mellan blocken i frågan.

Skolminister Gustav Fridolin (MP) och hans företrädare på ministerposten, Jan Björklund (L) var några av de första som rök ihop under skoldebatten.

-–Sverige har sjunkit i skolresultat i snart 30 års tid det har inget med friskolereformen att göra Det är en pseudodebatt ni för, hävdade Jan Björklund.

”Nu tramsar du, Jan Björklund”

Han hänvisade till att många av de länder som har höga skolresultat, som Finland och flera asiatiska länder, är framgångsrika på grund av god studiedisciplin.

– Sen läste jag att ni vill införa mer elevdemokrati, som om problemet vore att lärarna bestämmer för lite. Varför skulle lösningen vara att eleverna kan rösta ner sina lärare?, frågade han retoriskt.

– Nu tramsar du, Jan Björklund, svarade Gustav Fridolin och bad om en garanti för att han skulle släppa igenom regeringens nya förslag om en läsa-skriva-garanti som ska underlätta för stödinsatser till elever i låga klasser.

Duckade

Björklund duckade för kravet och valde att istället slå tillbaka mot en tidigare pik om att han skulle ha gjort för lite för att vända utvecklingen i skolan under sin tid som minister.  

– Det tror jag att de flesta lärare kan dementera. Min tid som minister var den mest reformintensiva perioden i svensk skola sedan folkskolan infördes på 1800-talet, sade Jan Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.