Frikänd efter analsex med sovande flickvän

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige mannen anmäldes för våldtäkt efter att ha genomfört ett analt samlag med sin flickvän – när hon sov. Nu frikänns han av hovrätten och får skadestånd för häktestiden.

–Det här är inte alls ovanligt, säger advokat Barbro Sjöqvist.

I tingsrätten dömdes mannen till fängelse, men domen överklagades till hovrätten.

I domen skriver hovrätten att mannen visserligen varit medveten om att kvinnan sov, samt att hon inte tyckte om anala samlag, skriver Dagens Juridik. Men rätten ansåg att det inte gick att bortse ifrån mannens förklaring att ”han träffat fel” och att han därmed inte avsåg att inleda ett analt samlag.

I och med detta ansåg hovrätten att det inte gick att styrka att mannen uppsåtligt utnyttjat kvinnans hjälplösa tillstånd och därför frias han helt.

Tog sömntablett

Enligt domen i det tidigare målet i tingsrätten hade flickvännen tagit två sömntabletter efter att paret hade bråkat och gått och lagt sig dagen innan, och ytterligare en på förmiddagen den dag då händelsen inträffade.

Enligt uppgift ska hon också ha talat om det för sin pojkvän, men pojkvännen menar att han inte fick reda på att hon tagit en sömntablett förrän under polisutredningen.

Under rättegången berättade flickvännen att hon befann sig någonstans mellan dröm och verklighet och att hon kände att någon smekte henne, men att hon inte kunde säga nej.

Hon ska dock ha vaknat tvärt av smärta när 19-åringen trängde in i hennes analöppning. Enligt domen i tingsrätten var analsex något paret visserligen prövat på, men som de kommit överens om att det inte var något för dem.

Efter händelsen ska kvinnan ha mått dåligt och tvingats ta ångestdämpande mediciner.

I tingsrätten dömdes 19-åringen att betala ett skadestånd om 85.000 kronor till flickvännen, men han får nu istället ett skadestånd själv.

Upprörda inlägg i sociala medier

Många kommentarer sprids just nu i de sociala medierna angående domen. Flera undrar hur 19-åringen kan frikännas med hänvisning till att ”han träffat fel”. I hovrättens dom framgår dock att rätten frikänner eftersom det inte var ovanligt i förhållandet att samlag inleddes på detta sätt (när flickvännen sov). Hovrätten finner att åklagaren inte kunnat visa att ett analt samlag skett, och att det lika gärna kan vara så att mannens penis av misstag, och bara till viss del, trängt in i kvinnans anal.

–Det här är inte alls ovanligt, säger advokat Barbro Sjöqvist, som har stor erfarenhet av fall med sexuellt våld, till SVT. Det hela handlar väl om hur de brukar ha sex. Det är många som gör på det här sättet, att mannen börjar smeka kvinnan när hon sover och så vaknar hon och antingen tycker att det är jättebra och fortsätter, eller som i det här fallet då inte alls samtycker. Hovrätten har valt att tro på mannen, men hur svårt är det att träffa rätt egentligen?

”Det tog emot”

Den 19-årige mannen uppger att han drog sig ur när han uppfattade att ”det tog emot” och därmed insåg sitt misstag. Enligt domen har flickvännen alltså tidigare accepterat att samlag inleds genom att mannen smeker henne medan hon sover, för att sedan fortsätta med penetration. Den anala delen däremot anses inte vara en ”normal” del av samlaget då kvinnan inte tyckte om anala samlag, och mannen kände till det.

–Jag har hört den ursäkten många gånger i mitt arbete med kvinnor som varit med om liknande saker, säger Barbro Sjöqvist. Och domstolen kan ju välja att köpa förklaringen om de vill, det kan ju vara svårt för mannen att veta om kvinnan samtycker eller inte, om de vanligtvis har den här typen av samlag.

Mannen uppger själv att han upplevt ett stort obehag i och med att kvinnans och mannens umgängeskretsar till stor del var lika, men JK ansåg inte att det var tillräckligt skäl för ett högre skadestånd. Hovrätten uttrycker i domen en förståelse för att kvinnan kan ha känt sig kränkt och utnyttjad, men att det inte är bevisat att mannen hade uppsåt, eller att det faktiskt förekom ett analt samlag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.