Ulla Hamilton vill vara tydlig med att det inte är satiren i sig som är problemet. Foto: Jonna Thomasson/Friskolornas riksförbund & SVT

Friskolornas riksförbund: Svenska nyheter har passerat en gräns

Uppdaterad
Publicerad

I fredags lanserade SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” webbverktyget Skolko för att ställa barn i friskolekö – vilket lett till starka reaktioner från skolor som menar att de överbelastas av ansökningar. Även Friskolornas riksförbunds ordförande Ulla Hamilton ryter ifrån:- Det är en spam-tjänst som SVT har skapat, säger hon till SVT Nyheter.

Efter att SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” publicerade ett webbverktyg för att ställa barn i kö till friskolor har kritiken haglat in mot programmet. Friskolor har hört av sig till SVT och menar att ansökningarna kommit in i hundratal och eftersom alla ansökningar hanteras som seriösa blir det hög belastning på de administrativa uppgifterna.

Ulla Hamilton, tidigare moderat skolborgarråd i Stockholm och numera ordförande för Friskolornas riksförbund, säger att många skolor har hört av sig efter påskhelgen.

– De har varit förtvivlade och velat ha hjälp med att hantera det här, säger hon och fortsätter:

– Det här uppfattas som en attack mot friskolor.

”Inte roligt längre”

Programmets producent har tidigare sagt till SVT Nyheter att ”när man gör satir hör det lite till att några blir upprörda”, men Ulla Hamilton vill vara tydlig med att det inte är satiren i sig som är problemet.

– Här handlar det om att man skapat en möjlighet att använda det här som spam och man har orsakat väldigt mycket merarbete för friskolor. Där har gränsen passerats för vad som är satir och vad det ska leda till. Då är det inte roligt längre, säger hon.

Ansvarig utgivare avfärdar kritiken

Svenska nyheters ansvarige utgivare Thomas Hall avfärdar kritiken och menar att tjänsten är seriös och varit uppskattad. Han menar också att kritiken mot att Skolko använts till spam är överdriven.

En av punkterna som webbverktyget Skolko kritiserats för är möjligheten att söka skolor i hela landet och inte endast i länet man bor i. Enligt projektledare Mats Grimberg, SVT underhållning, är det drygt åtta procent av de 994 barn som ställts i kö med hjälp av verktyget som använt sig av ”hela landet-funktionen”.

– Det här är absolut inte en spam-tjänst. Den är framtagen för att göra nytta och den siffran visar på det, säger Thomas Hall och fortsätter:

– Det är intressant hur de så snabbt avfärdar det här som spam och inte ser värdet i att barn med hjälp av detta kunnat ställa sig i kö.

Sajten har tagits ner

På onsdagen meddelade Mats Grimberg, projektledare SVT underhållning, att hemsidan för tjänsten tagits ner, vilket Ulla Hamilton är tacksam för.

– Men SVT:s trovärdighet har inte blivit bättre av det här.  Om man är seriöst intresserad av att göra något åt att folk inte vet att man kan söka friskolor, då borde man börjat i andra änden och pratat med oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.