Sedan 1990 har över 70.000 fritidshus i Sverige blivit permanentboenden och ytterligare tusentals sommarhus har byggts om och fått året-runt-standard.
Ett exempel är Ringsö i Mälaren utanför Strängnäs, där en stor del av fritidshusen har byggts ut. Vatten och avlopp har dragits in och husen är nu mera som vanliga villor.
-Man vill ha det lite bekvämare på ålderns höst. Man är bortskämd. Man har det bekvämt hemma och då vill man inte ha det för obekvämt här, är kommentarer som Rapports reporter får höra på Ringsö.
Avloppen stort problem
Framför allt är det avloppen som vållar problem. Allt vatten som tas upp ur brunnar ska ju ta vägen någonstans.
Det vanligaste i fritdshusområden är att vattnet filtreras och släpps ut i naturen. Om husen och avloppen ligger tätt kan inte marken ta hand om allt avloppsvatten. På Ringsö rinner avloppsvattnet istället rätt ut i Mälaren.
Situationen är akut
På Ringsö, liksom på många andra liknande platser i landet, är situation akut. Redan finns det boende på Ringsö som bara använder sitt vatten för att diska och tvätta sig i. Det är för järnhaltigt för att dricka.
-Marken ger inte från sig tillräckligt med grundvatten. Några av de redan borrade brunnarna kommer att bli tomma. De lite djupare brunnarna kan komma att pumpa upp salthaltigt grundvatten i stället, säger Anders Nordström, naturgeaograf på Stockholms universitet,.
Enligt Nordström kommer problemen först att visa sig genom att algerna växer till.
-Det ger problem för dem som använder Mälaren som dricksvattentäkt, till exempel Stockholms stad.
”Lagen måste ändras”
Linda-Mari Ericsson, miljöinspektör i Strängnäs, medger att kommunen inte har hängt med riktigt.
-Vi måste ta tag i avloppsfrågan. Vi ligger lite efter när det gäller enskilda avlopp, säger hon.
I dag krävs inget tillstånd för att borra en egen brunn men Anders Nordström kräver att lagen ändras.
-Vi klarar oss inte utan den lagändringen. Kommunenerna har så svårt att hindra att det blir för stora uttag, säger han.
Örjan Magnusson och Samir Abu Eid