Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hobbyodlaren Katja Jassey visar den förgiftade jorden i utkanten av koloniområdet. Hon beskriver förra årets odling som en besvikelse: ”Jag brukar kasta squash efter folk men förra året fick jag ingen alls”, säger hon. Foto: SVT

Fritidsodlare kräver ett stopp för ogräsmedel som förstör deras odlingar

Uppdaterad
Publicerad

Missbildade plantor och uteblivna skördar. Under de två senaste åren har fritidsodlare fått sina plantor förstörda av rester av ogräsmedel som har förorenat gödsel och växtnäringsprodukter. Nu kräver hobbyodlare och trädgårdsbranschen ett förbud mot pyralider.

Det kan tyckas ironiskt men det är just organiskt gödsel och ekologiska växtnäringsprodukter som har förorenats av kemikalier som stör växternas hormonsystem. 

Pyralider är en grupp bekämpningsmedel som används inom jordbruket för att döda ogräs i spannmåls- och rapsodlingar. De är långlivade och följer med in i djurfoder, gödsel, jord och flytande organisk växtnäring. Det har orsakat stora skador för många hobbyodlare.

Tomatplanta som utsatts för misstänkt angrepp av bekämpningsmedel med pyralid. Foto: Ulf Nilsson

Tomater och bönor är extra känsliga

– Vi har ingen exakt siffra på hur många som har drabbats men vi tror att det handlar om tiotusentals hobbyodlare, säger hortonomen Ulf Nilsson, sekreterare på Fritidsodlingens riksförbund, FOR.

Tomater, chili, bönor, potatis och korgblommiga växter som dahlia och sallad är extra känsliga. Ett tecken på pyralidförgiftning är att bladen missbildas, krullar sig och växer nedåt. Skörden blir dålig eller uteblir helt.

Rester i 10 av 11 flaskor organisk växtnäring

När FOR analyserade flytande organisk växtnäring år 2020 innehöll 10 av 11 produkter rester av pyralider. Ämnet hittades även i blad- och fruktprov av tomat.

– Det handlar inte bara om ekonomiska skador utan det är också en knäck för odlingsglädjen. Här har folk kämpat med sina plantor i månader och försökt odla ekologiskt och så slutar de att växa och så får man i princip ingen skörd. Det är helt orimligt och ofattbart för många, säger Ulf Nilsson.

Nu har tusentals fritidsodlare gått samman med trädgårds- och naturskyddsorganisationer, gödsel- och jordtillverkare samt flera trädgårdscenter för att få ett stopp på pyralidanvändningen i Sverige.

Tusentals fritidsodlare har gått samman för att få ett stopp på pyralidanvändningen i Sverige. - Det är också en knäck för odlingsglädjen, säger hortonomen Ulf Nilsson. Foto: Ulf Nilsson

Vill ha ett förbud

Fler än 25 000 personer har skrivit på uppropet.

– Vi vill också att regeringen agerar på europeisk nivå inom EU så att man inte får använda dem som växtskyddsmedel längre, säger Ulf Nilsson på FOR.

Men skulle det inte drabba jordbruket?

– Ja det är ju klart att det blir en substans mindre som man kan använda i lantbruket. Men vi tycker att man absolut måste titta på det här nu när så många blir drabbade.

SVT har sökt landsbygdsministern, miljöministern och näringsministern. Samtliga har avböjt att ställa upp på en intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.