Foto: TT

Fritt fram för försäljare att ringa din mobil

Från och med första februari är det fritt fram för telefonförsäljare att ringa även till mobiltelefoner. Något som branschens etiska regler hittills satt stopp för.

Hittills har branschens etiska regler sagt stopp till att försäljare får ringa till mobiler. Men nu ändrar man reglerna så att de omfattar även mobiltelefoner. Från och med den 1 februari tas spärrarna bort, förklarar branschorganisationen Kontakta.

– Utvecklingen har gått väldigt snabbt och vi ser att vi behöver modernisera de etiska reglerna så att de blir teknikneutrala precis som lagstifningen och NIX-registret, säger Kontaktas VD Tina Wahlroth.

Upp till konsumenten

Sedan i juni i år kan man bli av med försäljarsamtal, även till sin mobil, via NIX-registret. Men då måste man själv göra en aktiv handling och kontakta dem. Att det ska vara upp till konsumenten att själv behöva agera för att bli av med telefonförsäljare har kritiserats av Konsumentverket, men branschen hävdar att det är rätt väg att gå.

– Som vi har uppfattat det så är konsumenter väldigt upprörda över för att man i dag blir uppringd på mobilen av oseriösa aktörer och då vill man få möjlighet att kunna skydda sig, säger Tina Wahlroht.

Finns det inte en risk att folk blir förbannade för att de blir helt nerringda av försäljare på mobilen?

– Nej, med ett teknikneutralt NIX-register och teknikneutrala etiska regler så kan man skydda sig mot marknadsföring och säljsamtal till telefonen, säger hon.

Det här är en rättad version av texten, tidigare angavs det att reglerna började gälla den 18 november.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer