I försöken fick möss välja mellan att dricka vatten, vatten sötat med fruktos och vanliga läskedrycker.
De möss som valde att dricka fruktos- eller läskedryck samlade på sig upp till 90 procent mer kroppsfett än de möss som bara drack vatten.
Av studien framgick också att fruktos orsakar mer fetma än vanligt socker.
-Det verkar som om de som dricker läsk går lättare upp i vikt. Det har man sett i studier på människor. Det beror antagligen på att vi inte har fått något bra kaloriminne för kalorier som finns i flytande form, säger Claude Marcus, professor Centrum för överviktiga barn till SVT:s Rapport.
Triggar andra vanor
Förutom att kroppen inte förstår lika bra att det är kalorier vi får i oss när vi dricker jämfört med när vi äter fast föda, så triggar också fruktosen ett hormon som kan ge oss andra vanor:
-Det kan påverka hormoner i kroppen som kanske gör att man rör på sig annorlunda och äter mera. Dessa saker skulle i det här fallet kunna göra att man lättare går upp i vikt om man äter mera fruktos, säger Marcus.
På frågan om man blir hungrigare på att äta fruktos säger han att man i alla fall mindre mätt ”i alla fall om man är mus”.
Claude Marcus vill i dag inte ge några direkta rekommendationer för hur mycket fruktos som är lämpligt att stoppa i sig. För möss är möss och människor är människor, påpekar han.
Frukt är något annat som innehåller mycket fruktos. Men blir man då tjock av att äta mycket frukt?
-Om du äter mycket frukt och dessutom äter mycket annat då riskerar man att bli fet. Det är den totala mängden kalorier som är det viktiga trots allt, konstaterar Claude Marcus.
Fruktos
Fruktos är en sockerart som finns i många fruktsatser i naturen och i honung.
Fruktos smakar sötare än både glukos och invertsocker som används som sötningsmedel i stor skala.
Fruktos tas upp snabbt från tarmen och tas upp i de flesta vävnaderna, särskilt levern utan hjälp av insulin.
Källa: ne.se