Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se delar ur debatten mellan Magdalena Andersson (S) och Johan Pehrson (L) i Aktuellt. Foto: SVT

Magdalena Andersson (S) och Johan Pehrson (L) i debatt om integrationen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen gör de största satsningarna på skolan på över 30 år, menar Johan Pehrson (L). Men det är en uträkning som Magdalena Andersson (S) inte skriver under på. Partiledarna möts i Aktuellt i samband med Järvaveckan 2023.

– Hade du skrivit det på ett prov hade du fått F i både matematik och historia, säger Magdalena Andersson i Aktuellt.

Just nu pågår Järvaveckan, som syftar till att minska avståndet mellan medborgare och makthavare, särskilt i de områden som klassas som utsatta.

Under tisdagen besökte både Johan Pehrson (L) och Magdalena Andersson (S) Järvaområdet. När partiledarna senare möttes i Aktuelltstudion var det för att debattera två av de största frågorna kopplat till integration: skola och arbetsmarknad.

Pehrson framhöll att hans regering har ärvt en situation där var sjunde elev lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet, men att de nu gör de största satsningarna på skolan på över 30 år. Ett påstående som Magdalena Andersson vänder sig emot:

– Vi har ju bett riksdagens utredningstjänst att titta på det där och de har kommit fram till att i reella pengar så är det en besparing på två miljarder.

”Så sitter hon och hittar på på sin kammare”

Även sysselsättningsgraden bland utrikes födda var en het fråga under debatten. För samtidigt som sysselsättningen har ökat i gruppen, så är arbetslösheten i många så kallade särskilt utsatta områden fortfarande tre till fyra gånger högre än i andra områden.

Enligt Magdalena Andersson behövs bland annat fler utbildningsmöjligheter, något hon menar att den nuvarande regeringen har skurit ner på. Men enligt Johan Pehrson stämmer inte hennes påstående eftersom hon jämför med åtgärder som funnits under pandemin:

– Pandemiåtgärderna förföll ju. Nu har till och med WHO sagt att pandemin är över så de åtgärder som Magdalena Anderssons föreslog i sin sista budget föll ju också. Så sitter hon och hittar på på sin kammare när hon ska försöka passera ett lögndetektortest, men det går sådär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.