Fullvaccinerade behöver inte testa sig från 1 november

Uppdaterad
Publicerad

Från 1 november behöver fullvaccinerade inte längre testa sig för covid-19 vid symptom. Men enligt Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten fortsätter rekommendationen om att stanna hemma vid symptom i luftvägarna att gälla, oavsett vilken grupp man tillhör.

– Det gäller för alla, att är man sjuk ska man vara hemma, säger hon.

Snart ändras rekommendationerna för dig som har tagit båda vaccindoserna och därmed är fullvaccinerad, eller för dig som haft covid-19 det senaste halvåret.

Har du symptom behöver du inte längre testa dig för viruset. Däremot fortsätter rekommendationen om att stanna hemma vid symptom i luftvägarna att ligga kvar, uppger Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Samma rekommendationer gäller barn under sex år.

Symtomfri för arbete

För att återgå till skola, förskola, aktiviteter och arbete krävs det att man ska ha varit feberfri senaste dygnet. Även om vissa luftvägssymptom kan kvarstå ska man känna sig frisk och återställd.

– För de allra flesta innebär detta att man är hemma åtminstone ett par dagar, men ofta upp till en vecka. Men testning för covid-19 rekommenderas då inte för den här gruppen, säger Karin Tegmark Wisell.

Fortsatt testning för ovaccinerade

När det gäller den ovaccinerade gruppen ser rekommendationen annorlunda ut.

– De ska också stanna hemma vid symptom på luftvägsinfektion, men de ska testa sig för covid-19.

För att komma tillbaka till ordinarie verksamheter krävs det att man har ett negativt provsvar, men man ska, precis som de andra grupperna, ha varit feberfri senaste dygnet och känt sig frisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.