Fyra vakter bevakar Akilov Foto: TT

Fyra vakter bevakar Akilov i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov har visat ”aggressiva tendenser” under sin tid på Kronobergshäktet och Kriminalvården har beslutat att varje steg han tar utanför cellen ska övervakas av fyra vakter, skriver Aftonbladet.

Minst en av vakterna ska vara beväpnad.

I drygt en månad har 39-årige Rakhmat Akilov suttit på Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm. Under den tiden har den misstänkte terroristen från dådet på Drottninggatan stått under ständig kontroll, främst på grund av risken för självmord.

Nyligen beslutade Kriminalvården att minst fyra kriminalvårdare krävs vid all kontakt med 39-åringen i samband med att hans celldörr ska öppnas och när han rör sig utanför sitt rum. Det rapporterar Aftonbladet.

Terrordådet i Stockholm

Bröt sönder en gaffel

Minst en av de närvarande kriminalvårdarna ska vara beväpnad med pepparspray samt teleskopbatong, har Kriminalvården beslutat. Anledningen ska vara att Akilov under den senaste tiden visat ”aggressiva tendenser”.

Enligt Aftonbladet blev Akilov bara ett par dagar efter häktningen påkommen med ett vasst föremål, en tagg från en gaffel, på Kronobergshäktet. Då fick han en varning, om händelsen skulle upprepas skulle han bara få äta ”fingermat” i stället, alltså mat som han skulle tvingas äta med fingrarna.

Bevakas varje sekund

Efter att Kriminalvården gjort en inledande så kallad suicidscreening tog man också beslut om att den misstänkte terroristen måste övervakas varje sekund av vårdare som sitter bakom en glasruta som vetter in mot 39-åringens cell.

I förra veckan ska den ständiga kontrollen ha hindrats av att Rakhmat Akilov gömde sig under ett särskilt täcke som inte kan förstöras eller missbrukas. Då tvingades Kriminalvården besluta om att byta ut specialtäcket så att sekundkontrollen kunde fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet