• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att gängkriminella utfärdar utegångsförbud visar enligt Amir Rostani, polis och docent i kriminologi, på de kriminellas makt i samhället. Foto: SVT

Gängexperten om utegångsförbudet: ”Maktdemonstration”

Uppdaterad
Publicerad

Gängkriminella utfärdade utegångsförbud i Tensta i slutet av augusti i år, uppgav polisen för TV4 på lördagen. Ett tecken på de kriminellas stora inflytande i området, enligt Amir Rostami, docent i kriminologi.

– Det kan handla om en ren och skär maktdemonstration, säger han till SVT Nyheter.

Det var på eftermiddagen den 25:e augusti som polisen upptäckte att ovanligt få människor var ute på Tenstas gator. Orsaken visade sig vara att gängkriminella sagt till invånarna att stanna inne efter klockan 18.00, med hot om grovt våld om ordern inte lyddes, berättar polisen för TV4 Nyheterna.

Enligt Amir Rostami, polis och docent i kriminologi, så kan det finnas flera möjliga orsaker till de kriminellas agerande.

– En anledning kan vara att de ville göra något som de inte ville att de boende skulle se, att något skulle hända, säger han till SVT Nyheter.

– Det kan också vara en maktdemonstration, men då skulle detta förekomma långt fler gånger än en gång. Som jag förstått så ska detta bara skett vid ett tillfälle.

Enligt Amir Rostami så visar händelsen på de kriminellas makt i samhället.

– Det tyder på att de kommit till en viss nivå av inflytande i området, att de känner att de har inflytande och förmågan att göra detta, att de känner sig tillräckligt mäktiga för komma undan med det.

Stor påverkan på lokalsamhället

Det finns ingen snabb lösning på problemet, menar Amir Rostami, utan ett långsiktigt och envist arbete från myndigheternas sida krävs.

– Den här typen av problem blir koncentrerade till väldigt specifika områden. De här individernas makt och inflytande påverkar inte samhället i stort så mycket, men lokalsamhället extremt mycket, säger han.

– Det krävs ett uthålligt och långsiktigt polisiärt arbete. Att man inte inte accepterar att den här typen av problem existerar, att man griper dem för minsta lilla brott. Det gäller att man fokuserar på de här särskilda individerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer