Abu-Raad var en av sex personer som säkerhetspolisen i höstas tog i förvar och som bedömdes utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Foto: SVT

Gävle-imamen stämmer svenska staten

Uppdaterad
Publicerad

Gävle-imamen Abo Raad stämmer den svenska staten och kräver skadestånd. Något som Sveriges Radios Studio ett var först med att berätta. Anledningen är att Abo Raad anser att processen, där regeringen beslutade att han skulle utvisas, brustit i rättsäkerhet.

– JK skulle kunna konstatera att hans rättigheter enligt Europakonventionen inte respekterades under rättsprocessen, säger Abo Raads advokat Alparslan Tügel.

Abo Raad var en av sex personer som Säkerhetspolisen i höstas tog i förvar och som bedömdes utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Ingen av de sex har dock kunnat utvisas på grund av risk för tortyr i respektive hemland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.