Genombrott i forskning om stamceller

Uppdaterad
Publicerad

Ett japanskt och ett amerikanskt forskarlag har var för sig lyckats backa utmogna celler till ett ursprungligt, stamcellsliknande stadium utan att använda etiskt kontroversiell kloning.

-Jättespännande! Det här är bättre än kloning på många sätt, säger professor Jonas Frisén på Karolinska institutet om rapporten i Science och Cell.

Forskning på embryonala celler är av etiska skäl förbjuden i flera länder och framgångarna har uteblivit. Nu väcks åter hoppet i forskarvärlden om att en dag kunna bota svåra tillstånd som diabetes och och nervsjukdomar.

-Det här kommer att ge hela forskningsfältet helt nya förutsättningar, säger James Thomson som tillsammans med Junying Yu har lett den amerikanska forskargruppen.

Läkemedelstester

Men vägen till att effektivt kunna bota kroniska sjukdomar med stamcellsterapi är ännu lång, också i och med de nya rönen.

-Den här typen av celler, embryonala stamceller generellt, är så potenta att de har en tendens att ge upphov till tumörer vilket är någonting som man måste lära sig att kontrollera, säger Jonas Frisén.

Den nya tekniken kan tills vidare få betydelse för läkemedelsindustrin eftersom forskarna nu i större omfattning än tidigare kan testa nya substanser och studera sjukdomsmodeller direkt på mänsklig vävnad. Men självklart återstår många frågetecken ännu att räta ut innan eventuella framgångar kan krönas, bland annat frågan om dessa återbildade celler verkligen kommer att bete sig så som riktiga stamceller i praktiken.

Fakta om stamceller

Stamceller är en typ av omogna celler som kan utvecklas till mer specialiserade celler.

De allra tidigaste cellerna som uppkommer efter det att ett ägg har befruktats är sk totipotenta stamceller.

Dessa kan bilda vilken celltyp som helst, från fettceller till nerv- och hjärtmuskelceller i den vuxna organismen.

Den typ av stamceller som uppkom i de nya försöken har inte riktigt lika stor möjlighet att bli vad som helst.

De är så kallat pluripotenta och kan utvecklas till en av tre olika typer av vävnader eller organ i kroppen: exempelvis antingen ben, blod, muskler och brosk eller hud, hjärna och nervsystem eller lungor, lever och mag-tarmkanal.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.