Varningen: Populära majsbollarna kan spräcka din magsäck

Uppdaterad
Publicerad

Majsbollarna Dragon’s Breath har under den senaste tiden blivit populära i Sverige. Men att stoppa dem i munnen kan ge mycket allvarliga konsekvenser och i värsta fall kan de spräcka ens magsäck, varnar nu Giftinformationscentralen.

Majsbollar, även kallade Dragon’s Breath, kan enligt Giftinformationscentralen vara mycket skadliga för folks hälsa. Bollarna fylls med flytande kväve och säljs med syfte att man ska ha majsbollen i munnen och seden stötvis puffa ut kvävgas, därav namnet.

– Vi vill varna framförallt ungdomar i tidiga tonåren, som ser det här på sociala medier. Just nu är det framför allt på Tik-Tok, men det har också förekommit på Instagram. Att stoppa dessa bollar i munnen kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Christin Edmark, överläkare vid Giftinformationscentralen i ett pressmeddelande.

”Kan leda till att magsäcken spricker”

Giftinformationscentralen skriver att majsbollarna kan vara livshotande eftersom flytande kväve snabbt omvandlas till gas och expanderar inne i kroppen, ”Det kan leda till att magsäcken spricker. Om man andas in en större mängd av gasen kan man få syrebrist och bli medvetslös. Man kan också få frostskador i mun och svalg, i andningsvägar och mag/tarm-kanal.”

Fenomenet med majsbollarna började troligtvis i Asien men var som störst i USA sommaren 2018 innan det senare förbjöds där. Den senaste tiden har Giftinformationscentralen blivit kontaktade av sjukvården efter fall där risk förelegat för allvarliga konsekvenser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.