Miljöminister Isabella Lövin (MP) leder ett nytt globalt nätverk som ska arbeta för att skydda haven. Foto: TT/Jonas Ekströmer/AP/Petros Karadjias

Globalt nätverk vill rädda haven

Publicerad

Problemen med haven är så akuta att det inte finns en dag kvar att förlora, anser Isabella Lövin (MP).

Nu bildas ett globalt nätverk som ska främja arbetet med att rädda havet under ledning av den svenska klimatministern.

– Havet är planetens lungor och blodomlopp och vi förstör det med öppna ögon och i alarmerande takt. Om det inte sker en vändning nu kommer vi se en utveckling där vi har mer plast än fisk i havet 2050, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT.

”Vi har väldigt kort om tid”

Nu bildas Friends of the Ocean Action, ett nätverk bestående av ett 40-tal personer från olika sektorer och organisationer över hela världen, vars arbete ska ledas av Isabella Lövin som dess ordförande och Peter Thomson, FN:s särskilda havssändebud.

– Det här är ett enormt allvarligt problem som våra hav står inför. Vi har väldigt kort om tid på oss att göra någonting åt det. Vi måste samarbeta mycket mer på global nivå och verkligen använda de resurser som finns globalt för att vi ska ha en chans att rädda haven, fortsätter Lövin.

Vill skydda internationella vatten

Nätverket ska mobilisera lösningar, resurser, pengar och motivation. Som ett konkret exempel lyfter Lövin arbetet för att skydda internationella vatten som utgör två tredjedelar av haven.

– Det är alltså ingens ansvar, eller allas ansvar. Här behöver vi hitta lösningar hur vi ska övervaka och kontrollera skyddade områden. Det finns inte i dag. Vi måste hjälpa utvecklingsländer, för i deras vatten pågår en fullständig dammsugning av deras resurser utan att de har möjlighet att övervaka, säger hon.

FN:s nästa havskonferens 2020

Gruppen är tänkt att fungera fram till 2020 då nästa stora havskonferens i FN är planerad, men mycket arbete kommer att återstå även då, tror Isabella Lövin.

– Jag tror inte att arbetet är över, jag tror inte att vi har räddat haven till 2020.

Fakta: Friends of the Ocean Action

Nätverket består av en informell vängrupp av ett 40-tal av världens mest inflytelserika personer inom havsfrågor från olika sektorer som näringsliv, politik och forskarsamhället.

Initiativet samordnas av World Economic Forum och Isabella Lövin (MP) kommer vara gruppens ordförande och leda arbetet tillsammans med Peter Thomson, FN:s särskilda havssändebud.

Syftet med gruppen är att vara ett komplement till mellanstatliga processer, exempelvis inom FN-systemet.

Fakta: Mål 14

Vid FN:s toppmöte den 25 september 2015 antog världens stats- och regeringschefer 17 globala mål för hållbar utveckling fram till år 2030.

På punkt 14 på listan hamnar hav och marina resurser. Målet syftar till att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt.

Friends of the Ocean Action kommer framförallt att arbeta med de delmål som satts upp inom Mål 14. Delmålen handlar bland annat om att sätta stopp för överfiske till 2020, att föroreningar ska kraftigt minska till 2025 och att det ska finnas tio procent skyddade marina områden till 2020.

Källa: Havet.nu, Regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.