Tomma sängar på Nyköpings lasarett december 2016. Foto: SVT/Agenda

Grafik: Så många stängda platser har de största sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

På Sveriges 23 största sjukhus finns just nu totalt 1.506 stängda vårdplatser. Här kan du se hur situationen ser ut på varje sjukhus från norr till söder.

Norra Sverige:

Foto: Grafik: Kalle Fürst
Agenda

Kommentarer till uppgifterna:

Tre sjukhus – Falu Lasarett, Norrlands universitetssjukhus och Länssjukhuset i Gävle – anger att orsaken till att alla vårdplatser inte är öppna är brist på sjuksköterskor.

Sunderby sjukhus svarar att orsaken till största delen är brist på legitimerade sjuksköterskor.

Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand uppger att det finns två huvudsakliga anledningar: ”Det finns idag inte längre behov av alla vårdplatser som landstingsfullmäktige tidigare fastställt och det finns förslag från sjukhusledningen att antalet ska reduceras. Men behov finns att ha fler tillgängliga än vad som finns i nuläget. Huvudskälet till att dessa vårdplatser inte kan hållas öppna är svårigheter att bemanna fullt på vårdavdelningarna vilket är en följd av brist på framför allt sjuksköterskor”.

Mellersta Sverige:

Foto: Grafik: Kalle Fürst

Kommentarer till uppgifterna:

Av de tio sjukhusen uppger Danderyds sjukhem, Länssjukhuset i Ryhov (som har siffror för hela region Jönköping) och Skaraborgs sjukhus att sjuksköterskebrist är anledningen till de stängda vårdplatserna.

Södersjukhuset anger att platserna är stängda på grund av brist på både sjuksköterskor och läkare.

Akademiska sjukhuset uppger att de stängda platserna framför allt beror på sjuksköterskebrist och att hög vårdtyngd också kan leda till temporära neddragningar av vårdplatser.

Karolinska (Huddinge och Solna) skriver så här i en kommentar: ”Skillnaden mellan plan och utfall beror på en planerad neddragning av kapaciteten i verksamheter som under november flyttade in i NKS för att möjliggöra en patientsäker flytt.

På Karolinska genomförs för närvarande omfattande förändringar i det av landstinget beslutade vårduppdraget vilket medför lägre patientvolymer, men samtidigt en patientmix med avsevärt större vårdbehov. Detta förändrade vårduppdrag, tillsammans med nya arbetssätt i form av exempelvis poliklinisering (omvandling av slutenvård till öppenvård), ökad andel distansbesök och delade vårdkedjor (mellan olika sjukhus) medför en gradvis förändring i behov av slutenvårdskapaciteten på Karolinska. Det finns utmaningar avseende sjuksköterskebemanning inom slutenvården; detta är en nationell utmaning för sjukvården i Sverige.”

Mälarsjukhuset skriver i en kommentar: ”Bristen på sjuksköterskor får i sin tur med ofrivilligt stängda vårdplatser både negativa konsekvenser (...) men det för också med sig behovet av förändrade arbetssätt och en utveckling inom hälso- och sjukvården. För att nämna några: Dagvård och SSIH/närvård istället för slutenvård, kompetensskiftning till andra utförare av en arbetsuppgift som annars utförs av sjuksköterska med krav på bibehållen eller förbättrad kvalité.”

Universitetssjukhuset i Linköping uppger att stängda vårdplatser till största delen beror på sjuksköterskebrist. ”Minskning av antalet vårdplatser har skett successivt under flera år. En hel del utvecklingsarbete har skett under åren och fler patienter kan i dag tas om hand i öppenvård”, skriver sjukhuset i en kommentar.

Universitetssjukhuset i Örebro skriver att vårdplatserna är stängda dels på grund av bemanningsproblem, dels ”beroende på att vi nu ser över och fastställer ett nytt antal fastställda vårdplatser i relation till den vård som idag bedrivs, i ökad grad mot öppenvård”.

Västmanlands sjukhus Västerås uppger att de stängda vårdplatserna beror på brist på sjuksköterskor samt valet att inte ta in hyrsjuksköterskor. ”Just nu pågår ett omfattande arbete med att optimera kompetensbemanningen. I detta ingår bland annat att skapa kompetensstegar med målet att sjuksköterskor ska kunna göra klinisk karriär kopplat till lön samt arbetsmodeller för ett hållbart arbetsliv.”

Södra Sverige:

Foto: Grafik: Kalle Fürst

Kommentarer till uppgifterna:

Av de åtta sjukhusen uppger Länssjukhuset Kalmar, Centralsjukhuset Kristianstad, Skånes universitetssjukhus Malmö och Lund, Helsingborgs lasarett, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Södra Älvsborgs sjukhus och NU sjukvården sjuksköterskebrist som orsak till de stängda vårdplatserna.

Centrallasarettet i Växjö och Ljungby skriver i en kommentar: Sjuksköterskebrist (somatiken) (Gäller ej rättspsykiatriska regionkliniken). ”I och med att vi lyckats reducera vårdskador, framförallt trycksår och vårdrelaterade infektioner samt förbättrat vår utskrivningsprocess till kommunerna har vi än så länge kunna reda ut detta men givetvis mycket ansträngt. Tack vare våra duktiga medarbetare klarar vi av läget dag för dag”. (Gäller ej rättspsykiatriska regionkliniken)

Fotnot: Sjukhus med över 300 platser har tillfrågats. Två har inte svarat: Östersunds sjukhus och Hallands sjukhus. På Nyköpings lasarett, som är med i Agendas reportage, finns 203 fastställda vårdplatser, varav 31, eller 15 procent, är stängda i nuläget.

Reportage i Agenda söndag 11 december kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet