Hör om grannens möte med kvinnan i rätten:”Jag vill ge dig en kram, tack för att du ringde polisen”. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Grannarna som blev avgörande för att stoppa kvinnomisshandeln

Uppdaterad
Publicerad

När grannen frågade om blåmärket på axeln bröt “Victoria” ihop och berättade. Grannen erbjöd sig att fotografera skadorna och att vittna. Det blev viktig bevisning i rättegången där sambon fälldes.

Få anmälningar om brott i nära relationer leder till åtal, enligt kammaråklagare Daniel Suneson, med inriktning på brott i parrelation och sexualmål i Stockholm.

– Den främsta anledningen är bevissvårigheter. Det finns sällan vittnen till det som sägs och görs. Det krävs nästan alltid stödbevisning i form av att man berättat för någon om vad man varit med om, säger han.

I dokumentärserien “En våldsam kärlek” berättar fyra kvinnor om våld, hot och kränkningar som männen de levt med utsatt dem för. Samtliga fall som tas upp har lett till fällande domar. I två av fallen blev grannars agerande viktig bevisning. De larmade till exempel polisen, dokumenterade skador och vittnade i rättegången.

Foton blev avgörande

”Victorias” granne ställde frågor om synliga blåmärken.

– Jag försökte prata bort det och sa att jag trillat i tvättstugan. Men jag var så utmattad och trött att jag bara bröt ihop, säger “Victoria” i dokumentären.

Grannen erbjöd sig att vittna i en eventuell rättegång och frågade om hon fick ta bilder på skadorna med sin telefon.

Efter mötet med grannen vågade ”Victoria” polisanmäla. Hennes före detta sambo dömdes i rätten till två års fängelse för grov misshandel och grov kvinnofridskränkning. 

– I det fallet hade bilderna som grannen tagit en avgörande betydelse för brottmålsprocessen och de rättsintyg som upprättades, säger Ia Sweger, advokat i familjerelaterade brottsmål.

I dokumentärserien “En våldsam kärlek” får du höra fler kvinnor berätta om männens våld mot dem och hur de bröt sig loss. Serien har premiär i SVT1 kl 21.00 tisdagen den 29 september. Alla fem avsnitt går att se på SVT Play. För att skydda de inblandade och deras anhöriga är de utsatta kvinnorna och gärningsmännen avidentifierade i serien.  

Är du själv utsatt? – Hit kan du vända dig

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Nås på telefon: 020-521010

Unizon

Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Tjejzonen

En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.