Gränspolisen missar falska id-handlingar

Publicerad

Vissa gränspoliser har inte fått den utbildning som krävs för att upptäcka förfalskade id-handlingar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I en EU-rapport från 2018 fick den svenska gränspolisen skarp kritik för att vara underbemannad och för att sakna anställda med den kompetens som krävs för att upptäcka falska handlingar. Även om en del anställda fått rätt utbildning sedan dess så finns det fortfarande personal som saknar det, säger Per Löwenberg på nationella gränspolissektionen, till Sveriges radio.

– Vi har haft sämre kvalitet i vår kontroll vid yttre gräns. Det kommer in och vistas personer i Sverige och inom EU som vi inte vet vilka de är, säger han.

Migrationsverket bedömer att mellan 2 och 4 procent av de handlingar som lämnas till dem är helt eller delvis förfalskade. I fjol granskades omkring 3 000 handlingar extra noga, av dem var 351 förfalskningar.

Fixar falska handlingar

P1-programmet Kaliber har talat med flera personer i Sverige och Turkiet som säljer falska pass, körkort och id-handlingar.

– Om någon behöver handlingar så fixar jag det, säger en förfalskare som Kaliber talat med.

Mannen säger att han själv tog sig till Sverige med en falsk handling och senare fick uppehållstillstånd med en annan handling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.