Sajten nestespoil.com censurerades, men återkom som nestespoilreturns.com. Foto: Skärmdump

Oljebolag skrämde webbhotell att stänga ner Greenpeace-sajt

Uppdaterad
Publicerad

Det finska oljebolaget Neste lyckades skrämma webbhotellet Loopia att ta bort parodisajt signerad Greenpeace – nu tar Binero över med hänvisning till yttrandefriheten.

-Vi kontaktade Greenpeace och erbjöd dem plats hos oss, sägerBineros Erik Arnberg till SVT. Dels så är det ju vad vi gör och dels så tyckervi det är en viktig principiell fråga, särskilt vad gäller yttrandefriheten.Bolag ska inte bara kunna stänga av hemsidor de inte gillar utan någon rättslig prövning.

Parodisajt bakom bråket

Historien började när Greenpeace skapade en parodi-sajt som liknade som oljebolaget Neste Oils mikrosajt för en årsrapport. Om manklickade någonstans på sidan kom man direkt till Greenpeace egen sajt med merinformation om Neste Oils verksamhet.

-Neste Oil försöker framställa det som att de sysslar med enmiljövänlig verksamhet, säger Ludvig Tillman på Greenpeace till SVT. Men iverkligheten skövlar de regnskog för att producera palmolja. Vi anser att deljuger och ville visa det genom att göra en likadan sajt som deras där viberättade om vad de egentligen sysslar med.

Använder upphovsrätt som skäl

Neste Oil lämnade in en stämningsansökan till Västmanlands Tingsrättdär man hävdade att Greenpeace inkräktade på Neste Oils upphovsrätt när mananvände sig av bolagets varumärke, och lyckades därmed få Loopia att stänga avsajten direkt.

-E-handelslagen har gällt sedan 2007 men knappt prövats på det härsättet i verkligheten, säger Erik Arnberg till SVT. Vi tycker det är absurtatt mellanhänder som små webbhotell i praktiken måste fungera som ett slagsövervakningspoliser och om lagen tillämpas på det sättet kan det innebära storaförändringar för webbhotell, isp:er och andra leverantörer inom EU.

Domän i karantän

Härnäst ska Loopia inkomma med ett svar till VästeråsTingsrätt den 14:e juni innan fallet kan prövas vidare. Oljebolaget har ocksåbegärt att WIPO ska utreda ifall Greenpeace har rätt till domänennestespoil.com, som lagts i karantän tills vidare. Den nya sajten som Binerostår som värd för har istället adressen nestespoilreturns.com.

-Vi förstår att de har rätt att utrycka sin åsikt, sägerpresskontakten Hanna Maula på Neste Oil till SVT. Vad vi vänder oss mot är attde använder sig av vårt varumärke och att folk därmed kan tro att derasårsrapport kommer från oss.

Fler sidor kan ha censurerats

I praktiken går det inte heller att känna till hur många webbsidor som stängts av med hänvisning till den nya e-handelslagen (som är ett EU-direktiv). De drabbade kan känna ett motstånd mot att gå ut och tala om saken då de därmed kan bli direkt skadeståndsskyldiga – eftersom negativa uttalanden skulle kunna tala för att de handlat i ”ond tro” som upplåtit serverplats åt webbsidor som antingen det ena eller andra bolaget ogillar.

-Vi anser att lagstiftningen hotar yttrandefriheten, säger Erik Arnberg till SVT. Lagrummet som Nestes advokater har använt är väldigt starkt, upphovsrätten. Jag har pratat med advokater som tror att lagstiftningen inte var avsedd att få de här effekterna i praktiken, och vi hoppas att någon slags praxis utvecklas så att rättsprocessen kan bli mer vettig.

SVT har försökt nå Loopia per telefon och mejl för en kommentar iämnet, men inte lyckats få något svar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.