Foto: Thunberg

Greta Thunberg: ”Våra kejsare är nakna”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt sommarprat berättar Greta Thunberg om det känslosamma tal hon levererade vid FN-mötets öppnande, ett tal som uppmärksammades världen över, och säger att hon hade bestämt sig för att göra det mesta möjliga av sitt framträdande.

– Att prata i FN:s generalförsamling får man förmodligen bara göra en gång i livet. Så nu gäller det att passa på att säga sådant som jag kommer att kunna stå för resten av livet, säger Greta Thunberg.

Det har varit ett minst sagt händelserikt år för Greta Thunberg, då hon bland annat seglade över Atlanten till New York och FN:s klimattoppmöte.

– Presidenter, premiärministrar, kungar och prinsessor kommer fram och vill prata. De känner igen mig och ser plötsligt sin chans att få ta en bild som de kan lägga upp på sitt Instagramkonto med hashtaggen #savetheplanet, säger den 17-åriga klimataktivisten och fortsätter:

– Det verkar på något sätt få dem att för en stund glömma skammen över att deras generation svikit alla framtida generationer. Det verkar liksom bli lite lättare att sova på natten då.

Thunberg berättar också om hur det är att hamna i centrum när ens syfte är det motsatta.

– Mitt budskap är och har alltid varit: lyssna på forskarna, lyssna på vetenskapen, säger hon.

Hotbilden värst

Hade hon inte varit den världskända klimataktivist som hon numera är, hade Greta Thunberg korsat Atlanten genom att lifta med ett fraktfartyg, berättar hon.

– De åker ändå och är, till skillnad från flyg- kryssningsfartyg, inte beroende av betalande passagerare. Men allt jag gör och säger förvrängs och vänds upp och ner, och leder till hån, konspirationsteorier och hatdrev på sociala medier. Som i sin tur leder till mordhot mot mig och min familj.

– Den hotbilden är betydligt värre än alla stormar i världen.

Känga åt ledare

Slutligen ger Thunberg en känga till alla som inte tar naturens varningstecken på allvar.

– Helhet, moral, sanning och långsiktighet betyder ingenting längre. Våra kejsare är nakna, varenda en, säger hon.

”Sommar i P1” med Greta Thunberg släpps som podcast klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00. Det sänds även på Sveriges Radio play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.