Grönt te förlänger livetTror du att man lever längre av grönt te?

Publicerad

En studie av över 40.000 människor i Japan som pågick under elva år, visar att de som dricker stora mängder grönt te lever längre.

Studien, som genomförts vid Tohoku University School of Public Policy, fann att tedrickandet var särskilt effektivt i samband med hjärtkärl- sjukdomar, men det minskade inte dödligheten i cancer.

Förklaringen kan vara att grönt te innehåller antioxidanter. Bland dem som drack fem koppar eller mer om dagen var dödligheten 16 proc lägre än för dem som drack mindre än en kopp.

Under de sju första åren studien genomfördes var dödligheten bland stordrickarna 26 procent lägre. När det gällde nyttan i samband med hjärtkärlsjukdomar tycktes kvinnor dra störst fördel av tedrickandet. Kanske berodde det på att män oftare var rökare.

Studerade japaner
Studien genomfördes i nordöstra Japan där 80 procent av befolkningen dricker grönt te och där mer än hälften dricker tre koppar eller mer om dagen.

Deltagarna i studien var i åldern 40 till 79 år och hade inte någon historia av stroke, hjärtkärlsjukdom eller cancer när studien inleddes 1994.

Studien publiceras i veckans nummer av den amerikanska medicintidskriften Jama.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer