”Några viktiga uppdateringar och inställningar att gå igenom”, står det i meddelandet som börjat dyka upp i folks flöden. Foto: TT/Faksimil

Guide: Facebook anpassar sig efter ny EU-lag – så ser du över dina inställningar

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 maj börjar den nya Dataskyddsförordningen att gälla i hela EU. Lagen handlar bland annat om hur personlig information hanteras – något som naturligtvis påverkar dataslukande Silicon valley-företag så som Facebook, som nu i flödet börjat uppmana användare att anpassa sitt konto efter nya reglerna. Här reder SVT Nyheter ut vad det gäller.

I Sverige ersätter GDPR (General Data Protection Regulation) den 25 maj den nuvarande personuppgiftslagen (PUL). Lagen omfattar alla typer av verksamheter och instanser som samlar in och lagrar personuppgifter.

Med anledning av detta har Facebook börjat uppmana användare att gå igenom sina inställningar. Uppmaningen dyker upp högst i flödet, och innehåller fyra sektioner som användarna behöver gå igenom och godkänna.

Så här ser meddelandet ut som börjat dyka upp högst i användares flöden. Foto: Faksimil

1. Hantera data med särskilt skydd

Information om religiös åskådning, politisk åsikt och sexuella preferenser räknas som data med särskilt skydd. På Facebook kan man ange dessa, och i denna sektion har användare därför möjligheten att se över vad exakt man angivit, och ta bort det som man inte vill dela med sig av.

Foto: Faksimil

2. Annonser baserade på data från partner

Annonsörer tillhandahåller Facebook info om användares aktiviteter utanför själva Facebook-plattformen, till exempel hur du beter dig på andra webbplatser som Facebook har samarbete med.

Facebook påstår att de använder denna info för att skräddarsy riktade annonser.

Som del av denna sektion kan du välja att tillåta eller inte tillåta Facebook att ta del av din data från deras partners.

3. Ansiktsigenkänning

Denna funktion analyserar foton på dig för att kunna ”känna igen” ditt ansikte, även i sammanhang där du inte angivit att personen på bilden är du.

I denna sektion har du möjligheten att stänga av ansiktsigenkänning. De som klickar ”Godkänn och fortsätt” godkänner att Facebook använder sig av ansiktsigenkänning, även om funktionen tidigare varit avstängd.

Foto: Faksimil

4. Nya villkor

Sista sektionen informerar användare om uppdaterade villkor på Facebook. Här kan man bara godkänna.

Foto: Faksimil

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.