Fenomenet med rejv i sig är inte nytt men i Stockholm, Göteborg och Malmö växer populariteten för den här typen av fester, enligt arrangörerna. Foto: NTB/TT

Guldålder för svenska rejvscenen – får polis att agera

Uppdaterad
Publicerad

Rejvkulturen är starkare än på länge i Sveriges storstäder och den som haft lust att dansa från natt till tidig förmiddag har kunnat göra det på någon av alla illegala utomhusfester som ägt rum i det grönskande Sommarsverige.

– Förr var det gymnastikhallar och lokaler, men nu är det ute i naturen som gäller, säger polisen Dan Windt.

Den svenska rejvscenen är i en guldålder och för den danssugne finns många alternativ. Lagliga, tillståndsgivna fester som hålls i lokaler eller utomhus är populära – och så även de illegala skogsrejven. Fenomenet i sig är inte nytt men i Stockholm, Göteborg och Malmö växer populariteten för den här typen av fester, enligt arrangörerna.

Konceptet bygger på att stora musikanläggningar körs till avskilda platser i naturen där man bjuder in till fester som kan pågå till förmiddagen dagen efter. Musikintresserade dansentusiaster lockas till evenemangen men nu har polisen tröttnat och kommer att satsa mer på att stoppa festerna – i alla fall i Stockholm.

”Rejält omtag”

– Vi kommer att ta ett rejält omtag till nästa säsong där vi har poliser som arbetar med särskilt prioriterat fokus på rejvfesterna under vissa arbetspass, säger Julia Larsson, polis på Östermalm i Stockholm, en av stadsdelarna som blivit populär för arrangörer tack vare sitt centrala läge med god chans till avskildhet genom de många grönområdena.

Läs mer: Han arrangerar illegala rejvfester: “Jag är stolt över det vi gör”

Hon berättar att det i hennes polisområde kan vara upp till fem skogsrejv under en helg. Under sommarens sista veckor har polisen arbetat aktivt med att söka upp och stänga ner festerna – en medveten prioritering som kommer att fortsätta nästa år.

–  Flertalet är unga på de här festerna och det är stor omfattning av narkotika, säger Julia Larsson.

Fem på en helg

Det finns ingen exakt plan för hur den speciella satsningen ska se ut men ambitionen är att polisen ska ha en slags busstyrka i yttre tjänst som åker runt till fester det kommit in klagomål kring – i mån av tid. Arbetssätten prövades en helg i slutet av augusti – en handfull utomhusfester stoppades efter klagomål från närboende som störts av musiken.

– Vi åkte och kontrollerade ordningsläget, samtalade med arrangörerna och sen stängde de ner festerna.

Även i Göteborg har de senaste somrarnas utomhusfester fått polisen att agera.

Inte bra nära bostäder

– Det är ett problem när de startar sina högtalaranläggningar och kör dygnet runt. Det stör väldigt många människor runtomkring och i år har vi jobbat extra med att de inte ska ha fester i närheten av bostadsområden, säger lokalpolisområdeschefen Dan Windt.

– Själva rejvkulturen har funnits i många år och intresset för den är konstant, men den har ändrat skepnad. Förr var det gymnastikhallar och lokaler, men nu är det ute i naturen som gäller, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.