Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD

H&M får hjälp av staten med etablering i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

– Vi ser samarbetet som en möjlighet att tidigt engagera oss i Etiopiens växande textilindustri och att bidra till fler arbetstillfällen. Vi har sedan många år tillbaka arbetat i befintliga tillverkningsländer med att etablera en hög standard när det gäller arbetsvillkor och miljö. Dessa lärdomar finns med när vi nu har etablerat samarbete med etiopiska leverantörer, säger Karl-Johan Persson vd på H&M.

Tidigare i år hjälpte Swedfund H&M att utvärdera sju klädfabriker, varav tre som levererar till H&M, och nu ska Swedfund hjälpa två av fabrikerna ekonomiskt med deras expansion.

Lönen 270 kr/mån

I Etiopien betalar H&M en lön på minst 270 kronor i månaden, enligt H&M:s hållbarhetsansvariga Helena Helmersson.

På DI:s fråga varför H&M som är väldigt lönsamt ska behöva ta hjälp av statliga Swedfund, svarar hon:

– Swedfund har kompetens om Afrika och Etiopien och de vet hur man gör bra investeringar med hållbarhetskrav, säger Helena Helmersson.

2013 hade den svenska klädjätten en omsättning på 150 miljarder kronor och en vinst efter skatt på drygt 17 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.