H&M:s vinst över förväntningarna

Uppdaterad
Publicerad

Krisdrabbade H&M krossade marknadens förväntningar när det gäller första kvartalet. Vinsten före skatt uppgick till 396 miljoner kronor, förväntat var en miljardförlust.

En del i förklaringen till det oväntade vinstlyftet är att H&M nu väljer att konsolidera Sellpy, plattformen för second hand-handel in i företaget. Detta ger en positiv engångseffekt på cirka en miljard kronor till H&M:s resultat.

Även utan denna åtgärd var dock resultatet bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en förlust före skatt på 1,36 miljarder kronor, enligt Bloombergs sammanställning efter att klädjätten brottats med en rad utmaningar de senaste kvartalen, bland annat har den rekordstarka amerikanska dollarn påverkat negativt liksom rusande råvarupriser på bomull.

Företaget meddelar också att man avser att öppna omkring 100 nya butiker under 2023 samtidigt som 200 stängs främst på vad man kallar ”etablerade marknader”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.