Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så kom Pierre Mesure på idén med hemsidan där man lättare ska kunna hitta lediga vaccintider. Foto: Vlada Cakic/SVT

Han listar lediga vaccintider

Uppdaterad
Publicerad

Bokningskaos i ena änden av landet samtidigt som det varit fullt av lediga tider i andra. Vaccinations-Sverige har varit splittrat. Ett ideellt initiativ som vill samla alla lediga tider på en plats möts av skepsis från flera regioner.

Det finns nästan lika många lösningar för att hitta lediga tider och boka dem online som det som det finns regioner. Vissa kräver Bank-ID för att se om det finns lediga tider, andra inte. Vissa använder 1177 hela vägen, andra inte. En del samlar tiderna på en och samma sajt, andra lämnar åt medborgarna att surfa runt själva på de olika mottagningarnas sidor. Alla gör sin grej. Mer eller mindre framgångsrikt.

Fransk succé

Pierre Mesure, fransman som bor i Sverige, skapade för ett par veckor sedan en samlingssida för lediga vaccinationstider, en svensk variant av den franska succésajten ViteMaDose som president Macron hyllat. Här i Sverige möttes Pierre Mesure mest av förundran och viss skepsis när han hörde av sig till regionerna för att be om data för sajten JagVillHaVaccin.

– Men jag lyfter hellre fram bra exempel. Som Västra Götaland, där en eldsjäl direkt fattade grejen, Västmanland, Västerbotten och även Region Skåne där man nyligen gjorde en egen sajt för bättre överblick.

”Alla regioner får göra exakt som de vill”

Kan en samlande sida för alla vaccinationstider i Sverige underlätta för ”vaccinturism”? Regionernas system pratar inte med varandra, så den som exempelvis vill ta andra dosen någon annanstans när det passar, möter inga tekniska problem. Men Pierre Mesure menar att syftet med sajten bara är att underlätta att överhuvudtaget hitta en tid i sin region, på de ställen där det är krångligt i dag.

– I Frankrike är det mer centraliserat, det är staten som tar hand om vaccineringen, och man ser det inte som något stort problem om du vill resa 50 km för att ta en dos. Där är det mer av att utbudet hittar efterfrågan. Men här i Sverige förstår jag regionernas logistiska utmaning om folk reser runt.

På Sveriges Kommuner och Regioner säger man att det inte sker något mer samarbete kring vaccinationsbokning än att många regioner använder 1177. Inera, bolaget som driver 1177 och bland annat ägs av regionerna för att ta fram en gemensam digital infrastruktur till dem, svarar så här om varför inte alla nu använder plattformen: ”alla regioner får göra exakt som de vill. Därför ser det olika ut”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer