Mannen började jobba på Migrationsverket under 00-talet. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Tidigare anställd på Migrationsverket misstänks ha hjälpt 121 personer att få visum på falska grunder

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare UD-tjänsteman och anställd på Migrationsverket greps under torsdagen, misstänkt för att ha hjälpt över ett hundra afghaner att få visum till Sverige på falska grunder.

– Jag tycker att det är allvarligt med tanke på den position han har haft,säger Arne Fors kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Under sin tid på en svensk ambassad i Asien ska mannen kommit i kontakt med afghaner som velat komma till Sverige.

Med hjälp av förfalskade dokument, påhittade uppdrag och inbjudningar ska han ha möjliggjort professionell människosmuggling.

”Arbetsledande ställning”

Mannen som nu gripits misstänkt för att ligga bakom härvan är i 50 års-åldern och började jobba på Migrationsverket under 00-talet.Migrationsverket påbörjade under 2016 en utredning som bland annat ledde till att mannen avskedades året därpå.

– Han har haft en arbetsledande ställning, han har haft stor erfarenhet i det här arbetet och det är ett stort antal viseringar. Och det har ju också lett till att de här personerna inte har återvänt till sitt hemland, en del av dem i alla fall. Jag tycker att det är allvarligt, säger Arne Fors, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på Åklagarmyndigheten.

Inget klart motiv

Med de förfalskade visumen har afghanerna kunnat ta sig till Sverige för ett kortare besök. Väl på plats har de kunnat söka uppehållstillstånd med ett annat namn. 

– Vissa av dem har sökt asyl i Sverige, några av dem har fått det, jag vet inte hur många, säger Arne Fors.

Utredningen har ännu inte kunnat bevisa den gripna mannens motiv.

– Vi har gjort finansiella utredningar men inte kunnat hitta något för närvarande.

Mannen nekar till anklagelserna om brott och tjänstefel. Han släpptes senare på torsdagen efter förhör men misstankarna mot honom kvarstår och förundersökningen fortsätter.

– Han förnekar att de få misstag han har gjort kriminaliseras och han nekar till brott. Jag har goda förhoppningar om att han kommer frias, säger mannens advokat Jan Södergren till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.