Väderspåmannen Henrik Sarri vågar inte spå vädret längre på grund av klimatförändringar. Foto: SVT

Han vågar inte spå vädret längre

Publicerad

Efter många år som väderspåman ger nu Henrik Sarri, 84 år, upp. Klimatförändringarna har gjort det för svårt att förutsäga vädret, menar han.

Företrädare för världens länder möts nu i Qatar på FN:s klimatmöte. En vecka till ska de förhandla om världens klimat. Den samiska väderspåmannen Henrik Sarri hoppas på beslut som ska minska klimatförändringarna. Idag vågar han inte spå väder längre.

–Vädret har så förändrats att det inte alls går att förutspå. Det blir inte så som man tror. Klimatet har förändrats, berättar Henrik Sarri när SVT Ođđasat besöker honom i Nikkaluokta sju mil väster om Kiruna.

Kunde spå vädret i naturen

Förut kunde han, precis som sina förfäder, se i naturen hur vädret skulle bli i månader framöver. Det har varit viktigt för fjällvandrare och för sameradion.

–Jag har intervjuat honom om vädret i närmare 20 år. Svårt om vår väderspåman slutar, det han spår brukar stämma, säger Per-Nils Idivuoma, reporter på sameradion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer