-Om någon i rullstol inte har en rullstol kommer de knappt utanför dörren. Utan en handdator kommer jag knappt utanför dörren, säger Pia Nyström.
Hon har diagnosen ADHD och dyslexi och för att klara vardagen på egen hand använder hon bland annat en handdator, som påminner henne om att passa tider.
-Man vill vara självständig och med en handdator kan jag klara det och känna mig som en vuxen. Innan jag fick en handdator var mamma min handdator.
Förstår inte meningen
Det finns idag bra och fungerande hjälpmedel för människor med psykisk funktionsnedsättning, men enligt en undersökning från Novus opinion är kunskapen om att det finns hjälpmedel dålig bland politiker och chefer inom socialförvaltningen.
-Den bristen är ganska stor. En del känner till att det finns den här typen av produkten men man har inte riktigt förstått meningen med att personer med psykiska funktionsnedsättningarna kan ha nytta av hjälpmedel, säger Monika Rydén, projektledare på Hjälpmedelsinstitutet.
Dator i vardagen
Mer än en tredjedel av tillfrågade politiker känner inte alls till att det finns kognitiva hjälpmedel å det tror Hjälpmedelsinstitutet är en bidragande orsak till att det på många håll i landet är svårt att få tag på till exempel en handdator som hjälper till med vardagsrutiner.
-Man går inte och bankar på vårdcentralens dörr och ber att få en minnesklocka. Det här är en grupp som har svårt att föra sin egen talan och vi måste jobba för att få upp samma attityd för hjälpmedel när det gäller den gäller den här målgruppen, säger Monika Rydén.
Eveline Grassman