Handels varslar om strejk

Uppdaterad
Publicerad

Påskäggen klarar sig. I stället drar Handels till med en storstrejk lagom till fredagen den 13:e. Hundratals miljoner kronor riskerar handlarna förlora per dag.

Till sist kom det – strejkvarslet som legat i luften länge sedan fack och arbetsgivare i handeln inte lyckats komma någon vart i förhandlingarna.

Den 13 april går cirka 5.600 medlemmar ut i strejk på 34 butiker och 31 lager runt om i landet om ingen lösning nåtts innan dess. Mest slår strejken mot alla centrallager.

-Vi tar till exempel ut Icas lager där 2.000 butiker berörs, säger Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren.

Märks snabbt

Strejken kommer att slå hårt.

-Det handlar om hundratals miljoner väldigt snabbt per dag i uteblivna intäkter, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg.

-Vår bedömning är att det redan inom 1-2 dagar kommer att märkas i butikerna. Vi har ju leveranser varje dag, säger Icas presschef Staffan Ekengren.

Och i första hand är det bland färskvarorna bristen blir märkbar.

Företagen får dock konfliktersättning, men bara de som är direkt berörda. Butiker som drabbas av strejken via stängda lager får ingen ersättning.

Men påskhandeln klarar sig alltså. Det motiverar facket med att påsken delvis har spelat ut sin roll som den stora handlarhelgen. Livsmedelshandeln är bara en del. Nu slår facket till mot företag som Ikea, Hennes & Mauritz, Bauhaus, Åhléns och rena industriföretag.

-Det är tryck i varslet för att få tryck i förhandlingarna. De ska känna att vi menar allvar i det här, säger Tommy Tillgren.

Det kan också komma sympatiåtgärder från andra fackförbund.

-Det är en senare fråga, men det är klart att vi kommer att begära det, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Vägrat medling

Det finns också planer på ytterligare strejkåtgärder från Handels sida. Hotell- och restaurangfacket som driver samma lönekrav var snabb att uttala sitt stöd.

Hittills har parterna inte förhandlat särskilt mycket. Arbetsgivarna har velat plocka in medlare men Handels har vägrat. Nu blir det medling per automatik när strejkvarslet är lagt.

-Det finns bara en bra sak med det här varslet och det är att Handels nu måste komma till medling, säger Klackenberg.

Blir det då någon strejk? Inte om man frågar Klackenberg.

-Jag tror inte att det blir någon strejk, det är stenåldersmässigt ... Men det blir svåra förhandlingar.

TT

Fakta: Konflikten i korthet

• LO-facket Handels kräver 4,7 procent i lönepåslag. Svensk handel erbjuder 2,6 procent.

Snittlönen för de butiksanställda ligger på 21.300 kronor i månaden.

• Medianåldern på de butiksanställda är 29 år. Detaljhandeln har en försäljning på mellan 1,5 och 2,5 miljarder kronor per dag, beroende på veckodag.

• Ungefär hälften omsätts i dagligvaruhandeln/livsmedelshandeln.

Källa: Svensk Handel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.