Handelsfartyg på grund i Öresund

Publicerad
Ett handelsfartyg på väg från Falkenberg till Riga i Lettland gick tidigt i morse på grund på Norra Lillgrund i Öresund. Andrestyrmannen, som tillsammans med en matros fanns på bryggan vid grundstötningen, är misstänkt för sjöfylleri.

Fartyget Listerhav är 88 meter långt.

-Det hade ingen last ombord och det har inte skett något oljeutsläpp, säger Fredrik Eriksson, vakthavande befäl vi Kustbevakningen Syd, till TT.

Förutom sjöfylleri är andrestyrmannen misstänkt för brott mot sjölagen och oaktsamhet till sjöss. Han togs omhand av polisen och fördes till sjukhus för blodprovstagning.

Autopilot inkopplad
Fartyget kunde ta sig av grundet under förmiddagen sedan delar av ballasten tömts. Det togs in till Malmö hamn för ytterligare undersökningar, bland annat en bottenbesiktning.

-Vid själva grundstötningen var autopiloten inkopplad och enligt befälhavaren var det något som havererade med den. Om det stämmer får en utredning visa, säger Rolf Lindström, sjöfartsinspektör vid Transportstyrelsen, till Sveriges Radio Malmö.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer