Foto: TT

Sårig fisk i Hanöbukten

Uppdaterad
Publicerad

Fiskare och boende kring Hanöbukten i södra Östersjön har länge klagat på att havet inte mår bra. Fisken är mager och sårig och verkar inte längre trivas i de grunda vattnen.

En tidig oktobermorgon åker jag ut på havet med ålafiskaren Ola Johnsson. Vi är utanför Kiviks hamn i Hanöbukten där fisken tidvis inte verkar trivas.

– Vi hade väldigt stora fina bestånd här inne av både torsk, flundror och öring. Det är ju raderat i dag, säger Ola Johnsson.

Fiskdöden i Hanöbukten

Han fiskar egentligen efter ål men andra fiskar som slinker med är magra och såriga.

– Jag har aldrig sett den här omfattningen tidigare av de här skadorna som vi har och att fisken är så pass mager, säger han och fortsätter:

– När vi larmade 2010 var det från Stenhuvud upp till Listerlandet i Blekinge men det har spridit sig.

Allvarlig näringsbrist

Det var några år sen fiskarna slog larm. Fiskflykt, brunt illaluktande vatten, döda sjöfåglar samt sårig fisk och säl hade rapporterats. Myndigheterna har konstaterat att det finns tecken på allvarlig näringsbrist i Hanöbukten.

De gamla torskfiskarna i Simrishamn är också bekymrade. Olle Viberg har fiskat i många år.

– Den är liten och mager. Sätter man kniven i den så är det inget kvar.

I år har man knappt  tagit upp en tredjedel av årets torskkvot.Trots det har torskkvoten höjts till nästa år.

– Vi har tagit 29 procent av vår torskkvot i år och vi hade ett möte med polska fiskare. De har samma problem och varför ska man öka en kvot när det är två tredjedelar kvar av den gamla. Det talar emot någonting tycker jag, säger Olle Viberg.

Han är inte lika bekymrad över sårskadorna på fisken, han tycker att han sett dem förut. Mer bekymrad är han över om fisket kommer att överleva. För vem ska annars ha koll på havet?

–Jag vet inte hur många möten jag har varit på och lyssnat på de här utredningarna. Jag tror inte de vet mer än jag.

– De har en stor källa som håller koll på Östersjön, det är vi fiskare. Men de lyssnar inte på oss.

Gäller troligen hela södra Östersjön

Havs- och vattenmyndigheten, som haft regeringens uppdrag att undersöka larmen har inte kunnat hitta någon enskild orsak. Man har uteslutit enstaka miljögifter eller utsläpp. Ola Johnsson är bekymrad.

– Jag trodde när jag började fiska på -80 -90 talet att det skulle bli bättre, att vi hade kommit ifrån den värsta pcb:n och DDT och de här riktiga gifterna. Men sen kompletterar man med nya ämnen istället som kanske förstör ännu mer och övergödningen har ökat. Det måste till stora åtgärder.

Den dåliga havsmiljön i Hanöbukten återspeglar troligen hur det ser ut i hela södra Östersjön. I sin rapport tar havs-och vattenmyndigheten upp övergödning, näringsbrist, klimatförändringar,nya arter som tränger ut gamla. Kemikalier, plaster och överfiske hör också till bilden. Man vill fortsätta utreda och har begärt sex miljoner av regeringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Hanöbukten

Mer i ämnet