Årets bild 2010 speglar den uppgivna stämningen strax innan klimatmötet i Köpenhamn avslutades. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hans bild blev symbolen för klimatmötets misslyckande

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inleds det stora klimatmötet i Paris. Det är sex år sedan världens ledare möttes i Köpenhamn för att försöka hitta en lösning på klimatfrågan. Ett möte som slutade i ett misslyckande och där ett fotografi lyckades fånga hela känslan av fiaskot.

Det var ett tag sedan Henrik Montgomery tittade på sin bild, men nu ska den upp på väggen. Bilden som blivit en symbol för misslyckandet vid klimatmötet i Köpenhamn. Ögonblicket där det står klart för världens ledare att de inte kommer att leva upp till förväntningarna.

Smög in

Det var tre minuter kvar innan Barack Obama skulle lämna mötet när fotografen Henrik Montgomery släpptes in i det trånga, syrefattiga rummet.

– Jag fick liksom smyga in och så såg jag minerna på folk – här var det något som hade hänt. Det var inte bara koncentration, det var besvikelse, suckar, ett desperat försök att komma fram till en lösning, minns han.

De skyhöga förväntningarna på att politikerna skulle komma överens och rädda klimatet grusades och bilden berättade allt.

– Det är min absolut bästa bild, det får jag nog säga, konstaterar Montgomery.

”Stor uppgivenhet”

Anders Turesson var Sveriges chefsförhandlare under klimatmötet 2009. Han minns tydligt känslan av misslyckande.

– Vid det här tillfället kände jag – och jag vågar påstå flertalet förhandlare – en stor uppgivenhet och frustration, säger han när han betraktar Montgomerys bild.

– Vi kände att det skulle bli svårt att leverera det som vi hade arbetat så hårt för och framför allt svårt att leverera det som människor runtom oss förväntade sig. Det var jobbigt.

Bättre förutsättningar

Den här gången, i Paris, är förväntningarna lägre och den tekniska utvecklingen kring förnybar energi har kommit längre.

– Förutsättningarna är bättre men ändå är de stora frågorna desamma. Mycket av den konfliktbild som vi hade i Köpenhamn kommer vi att få se i Paris också, säger Anders Turesson.

Bilden som fångar hela känslan av kollapsen vann priset årets bild 2009 och än i dag pratar människor om bilden, berättar Henrik Montgomery.

– Många nämner den här bilden när de pratar om en politisk bild som de gillar. Och då får jag säga att det är jag som tagit den. Då blir de lite star-struck, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.