Moderaternas forsvarspolitiske talesperson Hans Wallmark riktar kritik mot Margot Wallström. Foto: TT

Hans Wallmark (M) kritisk mot Wallströms Nato-uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas försvarspolitiske talesperson, Hans Wallmark, reagerar starkt efter utrikesminister Margot Wallströms uttalande om Nato i SVT.

– Nato är en väldigt viktig partner för Sverige och då ska man inte attackera dem på det här sättet, säger han till SVT Nyheter.

Kritiken kommer efter att utrikesminister Margot Wallström (S) varnat försvarsalliansen Nato för att lägga sig i svensk politik.

Bakgrunden är att regeringen överväger att skriva under FN:s konvention om ett globalt kärnvapenförbud. Samtidigt har USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison varnat för att en svensk underskrift skulle orsaka problem i relationen till Nato, något som alltså fick Margot Wallström att ilskna till.

– Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige, sa Wallström till SVT Nyheter.

”Borde inse behovet av att bygga förtroende och tillit”

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark riktar hård kritik efter uttalandet.

– Det är inget annat än remarkabelt. Istället för att varna en för Sverige mycket viktig partner, borde hon inse behovet av ett fördjupat samarbete och att bygga förtroende och tillit, säger han till SVT Nyheter.

Har inte utrikesministern rätt att uttrycka kritik mot Nato om de lägger sig i Sveriges politiska angelägenheter?

– Jo, men då tycker jag att man ska föra fram den på ett annat sätt än att genom en tv-intervju gå ut och ”varna” på det här sättet.

Beslut efter valet

Frågan om Sverige kommer att ratificera kärnvapenavtalet avgörs först efter höstens val. Regeringen har tillsatt en utredning som ska presentera sina slutsatser senast den sista oktober.

Hans Wallmark (M) menar att regeringen inte varit tillräckligt bra på att förankra frågan i riksdagen. Han anser att utrikesministerns inställning gentemot Nato dessutom skiljer sig från de signaler som kommer från Försvarsdepartementet.

– Regeringen måste agera på samma ackord i dessa frågor. Annars falnar vårt förtroende internationellt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.