Åtta badplatser i Sverige bedöms ha otjänlig vattenkvalitet och kommunerna avråder allmänheten från att bada där. Foto: TT

Här är badplatserna med sämst vattenkvalitet

Uppdaterad
Publicerad

Åtta badplatser i Sverige bedöms ha otjänlig vattenkvalitet och kommunerna avråder allmänheten från att bada där. Men det beror inte på den ihållande värmen enligt Folkhälsomyndigheten.

De mest populära badplatserna i Sverige är så kallade EU-bad, där kommunerna är skyldiga att kontinuerligt ta vattenprover och skicka dem till analys. Mindre badplatser har kommunerna ingen skyldighet att kontrollera, men det görs till stor del ändå.

Enligt statistik från Havs- och vattenmyndigheten har åtta badplatser i Sverige just nu otjänligt vatten. Ett av dem är havsbadet i Steninge norr om Halmstad, där kommunen nu satt upp skyltar som uppmanar besökare att undvika bad.

– Efter en mätning i måndags visade sig badet ha höga halter av bakterier. Man får bada, men risken är att man får i sig av vattnet och blir magsjuk, säger Johanna Wisjö, kommunikatör på Halmstad kommun.

Inte helt ovanligt

Det är tarmbakterier, E. coli-bakterier, som upptäckts i vattnet, något som inte är helt ovanligt under sommaren. Men risken att drabbas av smittan är inte större för att sommaren hittills varit varm enligt Anette Hansen, utredare på Folkhälsomyndigheten.

– Sambandet är snarare det att eftersom det är varmt så badar fler människor. Det kan bli så att smitta sprids mellan badande, men det kan också komma från fåglar eller andra varmblodiga djur. Det finns olika källor till bakterierna, till exempel kan det vara en båt som tömt ut avloppsvatten, säger hon.

Bestämmer själva

På Havs- och vattenmyndighetens webbplats publiceras siffror och resultat från de senaste mätningarna. EU-bad måste kontrolleras minst tre till fyra gånger under en säsong. För bad som inte är EU-klassade bestämmer kommunerna själva hur ofta proverna ska tas.

– Det sker hela tiden att man får mätningar med förhöjda halter av bakterier. Då avråder kommunen tills man har tagit ett prov som visar att vattnet är tjänligt igen, säger Anette Hansen.

TT: Finns det något som tyder på att det är fler platser som får förhöjda halter i år?

– Jag har inte fått några indikationer på att det skulle vara så, men den officiella badsäsongen har inte varit i gång så länge. Det är svårt att säga så här mitt i säsongen. Vi gör en överblick efter sommaren med resultaten från årets provtagningar. Kvaliteten är generellt bra på de flesta svenska bad.

Otjänligt vatten

Otjänligt vatten är ett tecken på att vattnet har blivit förorenat. Det innebär att minst en av bakterietyperna Escherichia coli och Intestinala enterokocker finns i höga halter i badvattnet, vilket kan leda till magont, diarré och kräkningar om man sväljer vattnet.

Det finns också en risk för att det i vattnet finns andra mikroorganismer som man kan bli sjuk av om man sväljer det. De vanligaste symptomen är magont, diarré och kräkningar. I vattnet kan det också finnas mikroorganismer som kan ge klåda, öroninfektioner eller sårinfektioner. Dessa är mestadels naturligt förekommande och har inga kopplingar till föroreningar från till exempel avlopp.

Vattenproverna tas av kommunen, som också bestämmer om och hur ofta det ska ske. Vid alla så kallade EU-bad ska vattenprover tas minst tre eller fyra gånger per badsäsong. Vid bad som inte är EU-bad har kommunen däremot inga krav att ta prover.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Här bör du inte bada just nu

  • Mörtebo, Ockelbo, Gävleborg. Senaste prov: 14/6
  • Steninge, Halmstad, Halland. Senaste prov: 9/7
  • Maltesholmsbadet, Mälaren, Stockholm. Senaste prov: 6/7
  • Lagmanshagasjön, Tranemo, Västra Götaland. Senaste prov: 4/7
  • Åsunden Sturebadet, Ulricehamn, Västra Götaland. Senaste prov: 3/7
  • Duse camping, Säffle, Värmland. Senaste prov: 3/7
  • Svartån Hästhagen, Örebro. Senaste prov: 18/6
  • Svartån Väståparken, Örebro. Senaste prov: 18/6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.