Centerledaren Annie Lööf har fullt upp med regeringsbildningen. Till höger SVT Nyheters politiske kommentator Mats Knutson. Foto: Jessica Gow/TT och Jonas Ekströmer/TT

Här är de hetaste politiska uttrycken – just nu

Uppdaterad
Publicerad

Talmansrunda, sonderingsuppdrag och extra val tillhör några av de hetaste politiska uttrycken just nu. Talmannen Andreas Norlén har till och med uppfunnit ett nytt ord – förhandsavisering.

Här tar SVT Nyheters politiske kommentator Mats Knutson tempen på begreppen.

Sex politiska begrepp kopplade till regeringsturbulensen efter valet har ökat kraftigt i svensk tryckt press, radio/tv och på webb jämfört med förra valåret 2014, enligt sökverktyget Retriever. Så här ser siffrorna ut:

Talmannen Andreas Norlén sköter årets talmansrundor med partiledarna. Foto: Henrik Montgomery/TTnorlen-jpg
Regeringsbildningen

1. Talmansrunda

2018: 1 912

2014: 362

Mats Knutsons kommentar: ”Man kan konstatera att talmansrundorna än så länge inte har varit särskilt framgångsrika. Men regeringsbildningen har ju nu börjat röra på sig och kan vara på väg att lösas”, säger Mats Knutson.

Annie Lööf (C) på väg till talmannen för att avrapportera sitt sonderingsuppdrag den 22 november. Foto: Jessica Gow/TT

2. Sonderingsuppdrag

2018: 3 106

2014: 3

Mats Knutsons kommentar: ”Har hittills blivit synonymt med misslyckande under denna regeringsbildningsprocess, eftersom de som fått uppdraget misslyckats – Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C). I modern tid är det annars bara Carl Bildt (M), som misslyckats med ett sonderingsuppdrag, det som han fick i början av 1990-talet efter Ingvar Carlssons (S) regeringsfall.”

Ulf Kristersson (M) har försökt bilda regering efter valet – men misslyckats. Foto: Janerik Henriksson/TT

3. Regeringsbildning

2018: 4 931

2014: 2 471

Mats Knutsons kommentar: ”Ofta en ganska enkel och snabb process i Sverige, medan det i många andra europeiska länder tar lång tid att bilda regering. Nu är det uppenbart att Sverige har blivit mer som Europa också i denna fråga.”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) efter statsministeromröstningen i riksdagen – då han röstades ned. Foto: Pontus Lundahl/TT

4. Förhandsavisering

2018: 49

2014: 0

Mats Knutsons kommentar: ”Jag kan inte påminna mig om att uttrycket har använts tidigare, det här är en uppfinning av talmannen Andreas Norlén. Skiljer sig från sonderingsuppdraget i och med att talmannen på förhand pekar ut en statsministerkandidat och säger att han eller hon ska testas i kammaren. Det talmannen gjorde mot Ulf Kristersson och som nu Stefan Löfven försöker med.”

Statsminister Stefan Löfven under statsministeromröstningen i riksdagen den 25 september i år – då han också röstades ned. Foto: Anders Wiklund/TT

5. Statsministeromröstning

2018: 4 590

2014: 688

Mats Knutsons kommentar: ”Har blivit något som statsministerkandidaterna är rädda för. Både Kristersson och Löfven har röstats ned av riksdagen. Nu försöker Stefan Löfven samla stöd för att klara sig i nästa omröstning.”

En vallokal i Malmö 2018. Foto: Johan Nilsson/TT

6. Extra val

2018: 2 449

2014: 5 229

Mats Knutsons kommentar: ”De flesta säger nyval eller extraval, men enligt grundlagen heter det extra val. Efter fyra misslyckade försök av riksdagen att besluta om statsminister utlöses per automatik ett extra val som ska hållas inom tre månader från den fjärde misslyckade omröstningen. Talmannen och Valmyndigheten bestämmer vilket datum valet ska äga rum.”

Fotnot: Retrievers siffror noterades den 5 december

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet