• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Matkassen och vattenflaskan kan förvandlas till livsfarliga projektiler i bilen om de packas fel. Foto: Scanpix

Dolda livsfaran i din bil

Uppdaterad
Publicerad

Vanliga föremål kan vara livsfarliga om olyckan slår till i trafiken.

– Det är chockerande att se hur folk lastar lösa, potentiellt farliga saker i sina bilar, säger den norska forskaren Trine Staff till VG.

30 gånger vikten

Hon har studerat hur lösa föremål kan skada vid bilolyckor.

– Som en tumregel kan man ta vikten på det osäkrade objektet gånger 30 för att få en uppfattning om vilken skada det vållar om det träffar dig. Det betyder att en vanlig vattenflaska kan träffa dig  i huvudet med en kraft på 18 kilo, säger Trine Staff.

Ännu värre är det med en bärbar dator.

– Mina barn får inte använda lösa iPads i bilen. Hos oss är det fasta DVD-skärmar som gäller, säger Trine Staff.

Matpåsar, hårda paket och lösa flaskor ska aldrig ligga löst i sätena utan läggas i bagageutrymmet eller på bilens golv.

”En mardröm”

Trine Staff berättar också om hårresande exempel där bagage i bagageluckan staplats högt över kanten på sätet, precis framför ett barn i bakåtvänd bilbarnstol.

– Det kan bli en mardröm bara du behöver göra en liten inbromsning. Då kommer allt som ligger över stolsryggen rasande fram i bilen.

Trafikverkets råd: Så packar du säkert i bilen

Stuva lasten mot ryggstöd och sidor

Lägg ner last som kan tippa

Undvik att ha tung last ovanför ryggstödet, även om det finns skyddsnät

Finns det lastöglor – använd dem

Lägg inga lösa föremål på hatthyllan. Gör du en kraftig inbromsning så kan de komma farande som projektiler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.