Polisens tekniker undersöker bilen som brunnit på Stadiongatan i Lorensborg strax efter mordet på Ribersborg. Foto: Mikael Nilsson

Här är förslagen politikerna diskuterar

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot gängkriminaliteteten har blivit en av de absolut hetaste politiska frågorna, men partierna har olika syn på hur problemen ska lösas. SVT går igenom de olika förslagen och skiljelinjerna.

Slopad straffrabatt för unga:

JA: S, M, SD, C, KD, L

NEJ: MP, V

S gick till val slopad straffrabatt för unga medan MP, precis som V, menar att längre fängelsestraff kan leda till att unga förövare fastnar i kriminalitet. Enligt den utredning som kom förra året skulle alla från 18 till 21 dömas som vuxna men Morgan Johansson (S) har nu signalerat att han vill begränsa det till grov organiserad brottslighet.

Kronvittnen:

JA: S, M, SD, C, KD, L

NEJ: MP, V

Kronvittnen innebär att en gärningsman som vittnar mot sina medbrottslingar kan få sänkt straff. Även här finns en spricka mellan S och MP men en riksdagsmajoritet har i ett tillkännagivande krävt att regeringen genomför detta och direktiven till den utredningen kommer inom kort.

Anonyma vittnen:

JA: M, SD, KD, L

NEJ: S, C, V, MP

Även här finns ett krav från riksdagen men såväl S som C och MP är emot. Det är dock inte alls omöjligt att den kommande utredningen om kronvittnen och vittnesskydd även ser över det här.

Vistelseförbud:

JA: S, M, C, KD, L

NJA: V, MP

NEJ: SD

Det här gick alliansen till val på och det innebär ett förbud för gängkriminella att vistas på vissa platser efter avtjänat fängelsestraff. Bara SD säger nej, de menar att det är svårt att tillämpa och ineffektivt.

Hårdare straff för gängbrottslighet:

JA: M, SD, C, KD, L

NEJ: S, V, MP

Även det här var ett vallöfte från den forna alliansen, SD har också drivit frågan. M vill gå längst och kräver dubbla straff för gängmedlemmar. Hittills säger både S och MP nej till en särskild gängbestämmelse i brottsbalken även om en variant fanns med i regeringsförklaringen.

Visitationszoner:

JA: M, SD, KD

NEJ: S, C, V, MP, L

Möjligheten att på vissa platser kunna visitera personer utan brottsmisstanke. Precis som när det gäller skärpta straff för gängkriminella och vistelseförbud är har M hämtat inspiration från Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer