Jane Walerud, Pam Fredman och Hans Vesterbeg är några av medlemmarna i Löfvens nya råd. Foto: TT

Här är Löfvens nya innovationsråd

Uppdaterad
Publicerad

I morgon samlas Stefan Löfvens nya innovationsråd för första gången på regeringens residens Harpsund. Här är medlemmarna ur näringslivet som tillsammans med regeringen ska diskutera hur Sverige blir bättre på infrastruktur och forskning.

Det var i maj 2012 som Socialdemokraterna först lanserade idén om att inrätta ett innovationspolistiskt råd. Rådet ska ledas av statsministern och där regeringen tillsammans med profiler ur närings- och forskningslivet ska utveckla en nationell innovationsstrategi för hur Sverige ska bli bättre på forskning och få ett bättre samarbete mellan näringsliv och offentlig verksamhet.

I morgon tisdag är det dags för Stefan Löfven att sjösätta rådet med ett första möte. Det har sedan tidigare varit känt att från regeringen medverkar finansminister Magdalena Andersson (S), näringsminister Mikael Damberg (S), vice statsminister Åsa Romson (MP), samt forsknings- och högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Miljöprofessor och rektor i rådet

Nu står det klart vilka representanterna från näringslivet och forskningsvärlden är. Bland namnen finns Ola Asplund, senior advisor på IF Metall, Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet, Mengmeng Du, styrelseledamot för bland annat Skandia och CDON och som varit chef på Spotify, it-entreprenören och medieingenjören Darja Isaksson och Johan Rockström, professor i miljövetenskap . Rådet ska ta upp ämnen som är viktiga för Sverige som innovationsnation, enligt Löfven.

– Vi ska stärka svensk konkurrensskraft. Vi håller på att halka ned vad gäller vår konkurrenskraft och inte minst när det kommer till innovationskraft, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Enligt Stefan Lövfen ska rådet inte presentera någon rapport eller lägga fram egna förslag. Han hoppas dock att de råd som innovationsrådet ger ska leda till konkreta regeringsförslag som i sin tur kan leda till flera utvecklade produkter, flera nya företag och växande företag.

Statligt riskkapital på dagordningen

På dagordningen för första mötet står det statliga riskkapitalet, som Löfven menar är uppdelat på för många aktörer.

– Vi måste titta på ett antal olika områden och ett av dem är riskkapitalförsörjning, hur ser vi till att vi har tillgång till kapital när det verkligen behövs i tidiga skeden när innovatörer håller på att utveckla det som i framtiden som ska bli ett nytt företag, säger Löfven. 

Stefan Löfven menar att staten har en egen roll i iatt underlätta innovationskedjan för företagen.

– Jag brukar säga att det inte är staten som ska säga hur vi ska anställa människor i företag utan det gör företagsledare och det gör de när de säljer. Därför ska vi se till att det blir många nya produkter som förhoppningsvis blir nya företag eller växande företag. Staten sin roll i det men det är självklart marknaden som vet bäst vilka produkter som ska utvecklas och hur nya företag startas.

”Ett samhällsansvar”

Ericssons vd Hans Vestberg kommenterar sin plats i innovationsrådet så här till SVT Nyheter.

– Om en svensk regering ber att få råd av mig i eller Ericsson i innovationsfrågor så anser jag att det är ett samhällsansvar och självklart att ställa upp. Vad regeringen till sist beslutar att göra med de råd vi ger är givetvis deras beslut, men det är positivt att de vill lyssna med flera parter. 

Även Karl-Henrik Sundström, vd Stora Enso, ger en skriftlig kommentar:

– Dialog mellan näringsliv och politik är positivt. Innovationsrådet är ett bidrag till Sveriges innovationsagenda; alla goda initiativ behövs. Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet från att ha arbetat med innovationsfrågor under en stor del av mitt yrkesliv.  Skogsindustrin kan bidra med lösningar både på kort och lång sikt till utmaningar kopplade till klimat-och energifrågor samt många andra områden. 

Ola Asplund, senior adviser på IF Metall

Mengmeng Du, styrelseledamot Skandia, tidigare global marknadsdirektör på Spotify

Charles Edquist, professor i innovation, Lunds universitet

Pam Fredman, rektor, Göteborgs universitet

Darja Isaksson, it-entreprenör, medieingenjör och grundare av Ziggy Creative Colony

Johan Rockström, professor miljövetenskap

Karl-Henrik Sundström, vd Stora Enso

Jane Walerud, affärsängel

Hans Vestberg, vd Ericsson

Carola Öberg, projektledare Innovationsfabriken i Gnosjöregionen

Från regeringen:

Magdalena Andersson (S), finansminister

Mikael Damberg (S), näringsminister

Åsa Romson (MP), vice statsminister 

Helene Hellmark Knutsson (S), forsknings- och högskoleminister

Stefan Löfven (S), statsminister

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer