Statsminister Stefan Löfven på väg in på Folk och försvar. Foto: TT

Löfven varnar för kärnvapenhot

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven målade på Folk och Försvar upp en bild av ett allt mörkare säkerhetsläge i världen. Han valde att lyfta bland annat kärnvapenhot, cyberhot och militära hot. Men Löfven öppnade också för att Sverige ska söka avspänning och mer kontakter med Ryssland.

För att svara upp mot det kraftiga försämrade säkerhetsläge som han beskrev, säger Stefan Löfven att han inrättat ett säkerhetspolitiskt råd, för att kunna ”se både det breda och det långa perspektivet, men också snabbt kunna diskutera aktuella frågor”.

Som väntat presenterade Löfven också den nya nationella säkerhetsstrategi som regeringen antagit, och talade om en rad hot mot Sverige.

– Den nationella säkerhetsstrategin innebär att en svensk regering för första gången ger en samlad redovisning av vår syn på Sveriges säkerhet, sa Stefan Löfven.

”Angrepp fortsatt osannolikt”

Statsministern talade om sannolikheten att Sverige kan angripas militärt.

– Försvaret av Sverige börjar i Sverige. Vår främsta prioritet är säkerheten i vårt närområde. Ett enskilt väpnat angrepp mot Sverige militärt är fortsatt osannolikt men kriser eller incidenter kan ändå uppstå och militära angreppshot kan naturligtvis aldrig uteslutas.

Vill söka kontakter med Ryssland

Löfven talade även om vikten av att Sverige jobbar för avspänning i Östersjöregionen, och att Sverige även, utan att backa från sin kritiska hållning, ”bör söka nödvändiga kontakter med Ryssland”.

– Utan att göra avkall på vår kritiska hållning kring viktiga frågor strävar vi efter en avspänning också i förhållande till denna granne i öst, sa Löfven.

– Vi vill ha konstruktiva kontakter och de ska präglas av fasthet, sa Löfven och tillade att Sverige vill uppmuntra till mer kontakter mellan det svenska och det ryska folket.

”Svenska val är inte fredade”

Löfven lyfte även hotet som cyberattacker utgör och talade om att Sverige behöver göra en stor ”digital upprustning” för att stå emot dataintrång och desinformation.

– Vi har precis kunnat följa en amerikansk valrörelse, uppenbarligen påverkad av dokumenterade datastölder och falska nyheter. Det finns ingenting som säger att svenska val i framtiden kommer att vara fredade.

”Sverige är stolt”

Statsministern passade också på att hylla personer som ”vigt sina liv åt vår gemensamma säkerhet” och nämnde Sveriges insatser i Afghanistan, Irak och polisens insatser i Sverige.

– Jag vill säga tack, Sverige är djupt stolt över era insatser. Tack.

Löfven avslutade med att påtala vikten av samarbete över partigränserna när det gäller svensk säkerhetspolitik.

– Låt oss strida om skolan, om sysselsättningen, om skatter, men låt oss så mycket som möjligt söka samsyn och samarbete om Sveriges säkerhet. Det förtjänar Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.