Steninge slott är en av platserna som pekas ut som möjlig träffpunkt. Foto: TT

Här är svenska slotten där toppmötet mellan Nordkorea och USA kan hållas

Publicerad

Sverige får konkurrens av Finland i arbetet att medla i en av världens svåraste säkerhetspolitiska konflikter. Men skulle toppmötet mellan USA och Nordkorea sen äga rum i Sverige så kommer det inte kunna hållas i Stockholm, detta av säkerhetsskäl. Det uppger källor med god insyn till SVT Nyheter.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter kan också Finland komma att spela en roll i närmandet mellan USA, Sydkorea och Nordkorea. I dag ska den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Kang II ha flugit vidare från Stockholm till Helsingfors där finska utrikesdepartementet ska stå värd för förberedande samtal som kan komma att leda till ett inofficiellt möte USA, Sydkorea och Nordkorea i Helsingfors senare i april. Samtalen ska bland handla om kärnvapennedrustning. 

Källor: Inte i Stockholm

Enligt finska Yle Nyheter kan mötet komma att äga rum 19 april. Om ett toppmöte sen äger rum i maj mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un så har Sverige nämnts som ett möjligt värdland. Enligt SVT Nyheters källor så kommer det mötet i så fall inte äga rum i Stockholm, detta av säkerhetsskäl.

Regeringens residens Harpsund ska inte heller vara aktuellt. Däremot kan Steninge Slott utanför Sigtuna vara ett alternativ, liksom andra slott som till exempel Sofiero som är lätt att isolera och bevaka från land och luften.

”Positiv ton”

En person som haft god insyn i samtalen som ägt rum i Stockholm säger att tonen varit ” positiv”. Bland annat har man diskuterat frigivningen av tre amerikanska medborgare  som hålls fängslade i Nordkorea. Sverige har betonat för den nordkoreanska delegationen ledd av utrikesminister Ri Yong-Ho att ett frigivande av dessa amerikaner skulle vara en viktig förtroendeskapande åtgärd för att toppmötet i maj ska ha förutsättningar att nå resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer