SVT:s nya Mellanösternteam – korrespondent Stina Blomgren och fotograf Pernilla Edholm. De täcker hela regionen, med bas i Beirut, från och med september Foto: SVT

Här är SVT:s nya Mellanösternteam

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år i Mellanöstern, med många uppmärksammade reportage, återvänder korrespondenten Stefan Åsberg och fotografen Niclas Berglund till SVT:s redaktion i Stockholm. De ersätts av Stina Blomgren och Pernilla Edholm, som båda har mycket erfarenhet av rapportering i området.

– Jag är nyfiken på vilka reportage ett kvinnligt team kan göra i Mellanöstern, säger SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson.

Stefan Åsberg och Niclas Berglund har varit stationerade i Mellanöstern för SVT:s räkning sedan 2015 respektive 2013. Deras rapportering har flera gånger hyllats – bland annat med pris i multimedia-kategorin i fototävlingen Årets Bild i mars, för reportaget om en familjeåterförening i krigets Mosul i Irak.

När det nu är dags för dem att återvända till Sverige står Stina Blomgren och Pernilla Edholm redo att ersätta dem. De kommer att täcka hela regionen, med bas i Beirut, från och med september.

– Det är ett fantastiskt spännande jobb. Det händer väldigt mycket i regionen som berör oss alla, säger Stina Blomgren.

”Maxat och dramatiskt”

Stina Blomgren har arbetat som SVT-korrespondent i Mellanöstern i flera år, med bas i såväl Beirut som Kairo. Även Pernilla Edholm är tidigare Mellanösternfotograf för SVT.

– Mellanöstern är så maxat och dramatiskt, väldigt annorlunda jämfört med Sverige. Vi vet ganska mycket om konflikter, politik och religion, men bortom detta står människor – med allt vad det innebär att vara människa. Och där är det ju inte mycket som skiljer oss åt. Det skulle jag vilja göra lite tydligare i vår rapportering, säger Pernilla Edholm.

– Vi kommer självklart berätta om de stora skeendena, men också skildra människors vardag och drömmar, säger Stina Blomgren.

”Kan fungera som dörröppnare”

SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson är glad över rekryteringen.

– Jag är nyfiken på vilka reportage ett kvinnligt team kan göra i Mellanöstern. Kanske kan det fungera som dörröppnare i vissa situationer. Och Stina och Pernilla har redan tidigare jobbat framgångsrikt tillsammans i regionen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.